Tak létají milionáři. A v Česku jich přibývá

Tak létají milionáři. A v Česku jich přibývá
Donedávna byly soukromé tryskáče výsadou těch, kteří si mohli dovolit koupit celé letadlo a navrch ještě zaplatit jeho kompletní provoz, hangárování a údržbu. Od přelomu tisíciletí jsou ale v Evropě na vzestupu společnosti, které tenhle luxus nabízejí mnohem levněji formou podílového vlastnictví nebo předplacených letových hodin. Průkopníkem mezi nimi je mateřská americká společnost NetJets legendárního miliardáře Warrena Buffetta, jejíž evropská dcera NetJets Europe působí několik let i v Česku.
"Létání private-jety se zbavuje své kulturní zátěže," tvrdí Vadim Horiszny, viceprezident NetJets Europe pro region střední a východní Evropy. Česko je tak podle něj ve stejné situaci jako Velká Británie před 20 a Francie před 15 lety: místní bohatí se zkrátka přestávají stydět za to, že na létání svým tryskáčem mají. Evropská pobočka NetJets vznikla roku 1996. Podle firemních údajů vzrostly letové aktivity společnosti v Česku mezi lety 2004 až 2011 o 128 procent. Než se mezi českou létající smetánku vrátíme, podívejme se, jak NetJets Europe řídí svůj byznys z centrály v portugalském Lisabonu.
Tady už jsme v tréninkovém středisku NetJets Europe na okraji Lisabonu. Na tento trenažér je společnost hrdá, mezi konkurenty ho má totiž jako jediná. Aspoň to tvrdí. Gilles Marzuoli je šéfem výcviku posádek. Váš reportér pod jeho dozorem vzlétnul z věrné virtuální kopie letiště ve švýcarském Sionu, kde se proti vzletové dráze tyčí hora. Po startu uhnete vlevo, za kopcem ostře vpravo a za pár minut jste nad ženevským jezerem.
Německý kolega novinář si to právě sviští nad virtuálními Alpami. Jako bývalý pilot bezpečně rozeznával věhlasná lyžařská střediska v okolí. "Věrnost a rozlišení programu je opravdu velmi solidní," pochvaluje si trenažér Gillles Mazuoli, někdejší civilní zaměstnanec zbrojařské divize gigantu EADS.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
26. 9. 2012 23:00

Praha/Lisabon - "Vaše základna je naše základna. Zítra to může být úplně jinde, než je to dnes. Vaše letadlo s vámi putuje v kapse," sype z rukávu slogany šéf NetJets Europe pro střední Evropu Vadim Horiszny. Pojďte se podívat, jak se v Česku probouzí trh s milionářským létáním soukromými tryskáči a jak je jeho významná část řízena až ze vzdáleného Lisabonu.

 

Právě se děje

Další zprávy