Stát přichází o 57 miliard kvůli dopravním nehodám

Tomáš Fránek
22. 3. 2012 7:00
Dopravní nehody způsobují české ekonomice stále vyšší ztráty, spočítali experti
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Policie ČR

Brno - Dopravní nehody způsobují české ekonomice stále vyšší ztráty. Spočítali to experti Centra dopravního výzkumu, kteří situaci sledují už od roku 2001.

Ekonomické ztráty z dopravních nehod se už vyšplhaly na částku převyšující 57 miliard korun - tedy jeden a půl procenta hrubého domácího produktu (HDP) v Česku.

Ztráta 57,2 miliardy korun - počítaná rok zpětně, a tedy z ekonomických a dopravních dat za rok 2010 - je zatím nejvyšší, ke které experti došli. Zatím nejhorší byl rok 2004, kdy se škody vyšplhaly na 54 miliard korun.

Pojišťovny, dávky, policie

Jak se ekonomické škody počítají? Výzkumníci do nich zahrnují - vedle přímých škod na automobilech - také náklady na zdravotní péči, na práci policie, soudů či pojišťoven.

Do celkových ekonomických ztrát patří také sociální dávky a invalidní nebo sirotčí důchody, které oběti havárií případně pobírají. A rovněž ztrátu pracovní síly způsobenou zraněním nebo usmrcením.

Osm set dva lidí, kteří při nehodách zemřeli, tak představují ekonomickou ztrátu 14 miliard korun. Těžce zranění pak přes 13 miliard, lehce zranění dalších 14 miliard.

Škody rostou i přesto, že na silnicích v poslední době umírá stále méně lidí. "Důvodem může být lepší úroveň zdravotnické péče, vyšší podíl moderních vozidel s lepšími bezpečnostními prvky, v neposlední řadě i legislativní změny a dopravně bezpečnostní kampaně," uvedli experti Centra dopravního výzkumu.

Lidé umírají méně

Méně lidí zemřelo na silnicích i loni. Celkový počet nehod, který policie v České republice za rok 2011 šetřila, dosáhl čísla 75 137. Zemřelo při nich 707 lidí, těžce se zranilo 3 092 osob a dalších 22 519 lidí bylo zraněno lehce. Celkovou hmotnou škodu odhadli policisté na místě nehody na více než 4,6 miliardy korun.

Oproti roku 2010 tak nehodovost poklesla o 0,5 procenta, tedy přesně o 385 kolizí.

Celkový počet nehod šetřených policií je druhý nejnižší od roku 1990. Nicméně policie upozorňuje, že je nutné brát v úvahu legislativní změny upravující povinnost nehodu oznámit. Zjednodušeně řečeno je nutné hlásit méně případů než dříve.

V roce 2011 šetřila policie v průměru každých sedm minut nehodu, každých 23,3 minut byl při nehodě lehce zraněn člověk a každé 2,8 hodiny těžce.

V průměru každých 12,4 hodiny zemřel při nehodě člověk a každou hodinu pak byla způsobena hmotná škoda přesahující 528 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy