Spor o 40 miliard končí, Slováci ČSOB nepřetlačili

Tomáš Fránek
24. 5. 2011 20:15
Ústavní soud odmítl stížnost společnosti, která chtěla peníze po ČSOB
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Spor o 40 miliard korun související s prodejem zkrachovalé IPB ČSOB definitivně končí.

Ústavní soud totiž podle informací deníku Aktuálně.cz odmítl stížnost slovenské firmy General Factoring. Ta koupila 40 miliardovou pohledávku za 104 milionu a už minulý rok neuspěla u mezinárodního arbitrážního tribunálu v Paříži.

Žalobu na ČSOB přitom podala v roce 2002 IP banka, dřívější IPB, a domáhala se v ní 40 miliard korun. Takovou hodnotu údajně měla mít IPB při prodeji do rukou ČSOB.

Paříž rozhodla

IP banka zároveň zpochybňovala celou smlouvu o prodeji IPB. Poté, co byl na majetek IP banky prohlášen konkurz, koupila pohledávku slovenská firma.

Podle arbitrážní nálezu měla IPB v okamžiku převzetí ze strany ČSOB vysoce zápornou hodnotu. Arbitráž taky potvrdila, že smlouva o prodeji podniku je platnou smlouvou, která netrpí žádnými nedostatky.

Slovenská firma jako poslední možnost uspět ve sporu použila stížnost k Ústavnímu soudu. Podle zástupců slovenské firmy bylo porušeno právo společnosti na spravedlivý proces. Společnost zároveň požádala o odklad vykonavatelnosti arbitráže.

Ústavní soudci ale stížnost firmy odmítli.

Vzdali jste se práva

Senát Ústavního soudu se soudcem zpravodajem Stanislavem Balíkem uvedl, že tím, že se firmy dohodly na arbitrážním (rozhodčím) řízením, se vzdaly práva na projednávání sporu před soudem.

A Ústavní soud tak nemá pravomoc celý spor projednat. "Nezbylo mu proto, než ústavní stížnost odmítnout jako návrh, k jehož projednání není příslušný," rozhodli soudci.

Soud odmítl také žádost o odklad vykonavatelnosti arbitrážního rozhodnutí.


 

 

Právě se děje

Další zprávy