Hušák nařkl Kellnera a Komárka, že chtějí Sazku ukrást

Veronika Skálová Zdeněk John, Veronika Skálová
24. 5. 2011 18:53
Do klíčové schůze věřitelů Sazky zbývá posledních pár hodin.
Odstoupení Aleše Hušáka z čela firmy se spolu s přijetím restrukturalizačního plánu PPF a KKCG hlavní podmínkou velkých věřitelů.
Odstoupení Aleše Hušáka z čela firmy se spolu s přijetím restrukturalizačního plánu PPF a KKCG hlavní podmínkou velkých věřitelů. | Foto: Ludvík Hradilek

* Sazka se odvolala proti pozastavení loterií * PPF a KKCG daly poslední šanci akcionářům: Zbavte se Hušáka, necháme vám pětinu firmy * Penta označila nabídku az ultimátum a stále prosazuje dlužnickou reorganizaci * Šéf Sazky Hušák: Budeme se bránit všemi prostředky a máme novou nabídku na financování firmy

Praha - Buďto Aleš Hušák odstoupí z čela loterijní společnosti Sazka a její akcionáři přijmou návrh největších věřitelů firmy, skupin PPF a KKCG, nebo pošlou ve čtvrtek gigant do propasti konkurzu.

Takový návrh rozeslali dopisem šéfové obou mocných skupin Petr Kellner a Karel Komárek.

Kromě odstoupení Hušáka z čela firmy požadují také posty tří členů představenstva pro zástupce PPF a KKCG, podporu akcionářů pro svůj vlastní restrukturalizační plán Sazky a chtějí dosadit vlastního generálního ředitele.

Na oplátku nabízí záruku, že sportovní svazy, které jsou nyní akcionáři firmy, budou mít v Sazce nadále dvacetiprocentní podíl a každý rok si mezi sebou rozdělí minimálně 200 milionů korun.

"Je tak garantováno, že kontinuita financování českého sportu ze strany Sazky nebude v budoucnu - v případě realizace reorganizačního plánu PPF a KKCG - nijak narušena," uvádí Kellner s Komárkem v dopise, který kromě Aleše Hušáka dostali i ostatní členové představenstva a akcionáři.

Hušákovo prohlášení

Jsem absolutně šokován, nikoliv však překvapen, dopisem, který dnes zveřejnily společnosti KKCG a PPF. Konečně bylo nahlas a natvrdo řečeno, co pánové Komárek a Kellner chtějí: zničení SAZKY a konec peněz pro veřejně prospěšné účely. Tento scénář mně poprvé řekl pan Komárek v lednu letošního roku. Stejně tak o tomto scénáři hovořil i Radovan Vítek. Je to scénář, kterému chceme zabránit všemi silami.

Mohu teď veřejně prohlásit, že jsem s oběma skupinami jednal několikrát a že jsem měl vždy pouze dvě podmínky:

1. Aby bylo zabráněno insolvenci SAZKY, to na začátku jednání. Nyní, aby v žádném případě nedošlo na její konkurz, protože ten se rovná jejímu zničení
2. Aby byl použit scénář „Gladiolus", tedy, aby nechali akcionářům SAZKA, a.s., 100% akcií, řídili společnost jako finanční investoři a z výtěžku i nadále podporovali český sport

Vždy jsem také argumentoval tím, že Sportku jako národní loterii nelze zprivatizovat. Bohužel nakonec převážila chamtivost těchto pánů a nyní konečně nahlas řekli, o co jim jde. Alespoň ale teď všichni mohou posoudit jejich kroky. Konkurz je úplně nejhorší řešení, které nechceme.

Je mně smutno z toho, že jsem nucen prohlásit, že oba pánové chtějí SAZKU jednoduše ukrást. Zároveň ale musím konstatovat, že my jsme na tuto variantu boje samozřejmě připraveni.

JUDr. Aleš Hušák

A jedním dechem dodávají: "Pokud akcionáři navrhovaný postup nepřijmou, pak PPF a KKCG nezbude, než na schůzi věřitelů 26. května 2011 prosazovat způsob řešení úpadku společnosti konkurzem."

Hušák: Je to chamtivost, je to krádež

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák reagoval ve velmi emotivním prohlášení. "Jsem absolutně šokován, nikoliv však překvapen. Konečně bylo nahlas a natvrdo řečeno, co pánové Komárek a Kellner chtějí: zničení SAZKY a konec peněz pro veřejně prospěšné účely," uvádí Hušák v prohlášení.

Hušák napsal, že při jednání s věřiteli měl vždy jen dvě podmínky: aby Sazka neskončila v insolvenci a později v konkurz, který chápe jako její zničení. A druhou: aby finanční investoři nechali Sazku akcionářům. "Vždy jsem také argumentoval tím, že Sportku jako národní loterii nelze zprivatizovat. Bohužel nakonec převážila chamtivost těchto pánů a nyní konečně nahlas řekli, o co jim jde. Je mně smutno z toho, že jsem nucen prohlásit, že oba pánové chtějí Sazku jednoduše ukrást," napsal.

Sazka vydala později prohlášení, v němž uvádí, že obdržela novou nabídkou na financování firmy od Penty a Investu. Chce ji schválit na nočním zasedání představenstva Sazky a požádat předběžný věřitelský výbor o souhlas s nabídkou. Tento výbor ale ovládají PPF a KKCG, spolu s nimi v němz zasedají Gtech (majitel sítě terminálů) a Česká spořitelna.

Sazka uvádí, že narozdíl od nabídky PPF a KKCG si Penta a eInvest nedávají žádné podmínky a navrhnou reorganizaci Sazky vedenou dlužníkem.

Kořan: Je to ultimátum

Hušákovi blízký spolupracovník, šéf ČSTV Pavel Kořan označil nabídku KKCG a PPF za ultimativní. "Já jsem to prohlášení nečetl, ale pokud je jeho obsah takový, jak říkáte, připomíná mi ultimátum a chci říct, že konkurz Sazky by byl opravdovou tragédií," uvedl Pavel Kořan, který je v zahraničí a do Česka se vrací až ve čtvrtek.

Na dopis PPF a KKCG reagoval i jejich soupeř v boji o Sazku, skupina Penta. "Tento krok necelé dva dny před schůzí věřitelů potvrzuje, že PPF a KKCG nechtějí záchranu Sazky, ale její konkurz. PPF a KKCG nejsou standardními věřiteli Sazky, nikdy ji nefinancovaly ani neinvestovaly do jejího rozvoje. Svou pozici získaly spekulativním nákupem pohledávek s cílem nepřátelsky Sazku ovládnout," napsal v prohlášení mluvčí Penty Martin Danko.

Soudce popřel pohledávku Zeleného ostrova

Městský soud v Praze, který vede se Sazkou insolvenční řízení, popřel spornou pohledávku ve výši 8,1 miliardy korun, kterou k soudu přihlásili někteří představitelé občanského sdružení Zelený ostrov.

Měla být vůbec nejvyšší pohledávkou ze všech a byla spojena s lidmi blízkými Aleši Hušákovi.

Tím, že jí soud na návrh insolvenčního správce popřel, ji vyřadil ze čtvrtečního přezkumného jednání i následné schůze věřitelů.

Občanské sdružení Zelený ostrov je majitelem firmy Bestsport, přes níž kontroluje O2 Arénu, hlavní příčinu finančních těžkostí Sazky. Zmítají jím stejné spory podílníků, jaké je možné vidět mezi akcionáři Sazky, sportovními svazy.

 

Právě se děje

Další zprávy