Hostinský pouštěl jenom sport, musí platit i za hudbu

Tomáš Fránek
23. 5. 2011 14:20
Majitel restaurace z Třince neuspěl se stížností u Ústavního soudu
Foto: Reuters

Brno - Majitelé restaurací, kteří ladí na televizích pro své hosty jen sportovní utkání, se placení tisíců korun za veřejné pouštění hudby nevyhnou.

Hostinský z Třince, který ve své restauraci Zobawa pouštěl televizi právě jenom při sportovních přenosech, totiž neuspěl se svou stížností u Ústavního soudu.

Verdikt přitom obecně platí pro všechny majitele restaurací - hostinští pouští podle ústavních soudců lidem sport, aby zvýšili návštěvnost svých podniků, a hudba je součástí i sportovních přenosů. A takové vysílání nemůže být zadarmo.

Poplatky musí být

Od majitelů restaurací a hotelů vybere Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním (OSA) za rok asi tři sta milionů korun.

Vzpurného hostinského z Třince OSA zažaloval a jako bezdůvodné obohacení chtěl vysoudit skoro 8 tisíc korun za jeden rok, kdy v restauraci podle svazu zněla hudba bez placení poplatků.

Krajský soud v Ostravě žalobě částečně vyhověl a rozhodl, že majitel restaurace musí zaplatit čtyři tisíce korun. Soud sice potvrdil, že OSA má na poplatky nárok, zohlednil ale, že hudba se pouštěla jenom jako součást sportovních přenosů, a proto musí být poplatek nižší.

Majitel restaurace s tím nesouhlasil, nechtěl platit žádné peníze. "Moji zaměstnanci jsou vázáni mým příkazem, že televizi mohou pouštět, jenom když jsou sportovní utkání. Nikdo nepředložil žádný důkaz o tom, že bych zpřístupňoval hudební díla," uvedl hostinský ve své stížnosti.

Také kontrola v restauraci zjistila, že televize se zapíná pouze v případě sportovních přenosů, potvrdili to také zaměstnanci restaurace. Podle majitele restaurace bylo porušeno ústavní právo, podle něhož má každá fyzická nebo právnická osoba právo pokojně užívat svůj majetek.

Hudba patří ke sportu

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Ivanou Janů ale stížnost odmítl. Podle soudců zaznívá z televizoru hudba i při sportovních přenosech. "Tyto přenosy jsou tvořeny rovněž hudebním doprovodem, ať se již jedná o hudební doprovod samotné vysílané sportovní akce, či hudební doprovod televizního vysílání stanice, která sportovní akci přenáší," rozhodli soudci.

Sportovní přenosy podle soudců zvyšují návštěvnost restaurací.

"Provozovatelé restauračních zařízení zpřístupňují vysílání sportovních přenosů za účelem zvýšení návštěvnosti svých provozoven," rozhodli soudci.

Podle soudců mají provozovatelé restaurací, kteří pouští pouze sportovní přenosy, jednoznačně povinnost platit poplatky OSA, poplatky ale nemají být tak vysoké, jako když pouští jenom hudbu.

"Skutečnost, že ke zpřístupnění autorským zákonem chráněných děl dochází pouze prostřednictvím vysílání sportovních přenosů, je zohledněna při výpočtu konečné výše odměny," uvedli soudci ve svém verdiktu.

Ochranný svaz autorský v loňském roce vybral 818,6 milionu korun bez DPH, což představuje meziroční pokles o 4,5 procenta. Celkové náklady ale stouply na více než 149 milionů z necelých 138 milionů v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy