Sopečný trest. Ryanair se nepostaral o lidi a má platit

Tomáš Fránek
17. 5. 2010 8:11
Ryanair se nepostaral o pasažéry ze zrušených letů a cestujícím museli pomáhat jiní

Řím - Je tu první sopečný trest pro leteckou společnost - italský úřad civilního letectví ENAC potrestal největší evropskou nízkonákladovou aerolinku Ryanair za to, že se nepostaral o cestující.

Ryanair by měl podle BBC zaplatit rekordní pokutou ve výši tří milionů euro (zhruba 75 milionů korun). Ryanair podle italského úřadu evropské nařízení o právech pasažérů nejméně ve 178 případech, především na římském letišti Ciampino.

Sopka stále hrozí

Popel z islandské sopky by přitom mohl v nejbližších dnech nanovo přerušit leteckou dopravu nad Německem, Velkou Británií a nejnověji také nad Irskem. Podle agentury AP britské ministerstvo dopravy oznámilo, že hrozí uzavření některých vzdušných oblastí už od neděle a nejméně do úterního rána. Provoz už načas přerušilo letiště v Belfastu a menší v severním Irsku.

Odborníci zakládají svou předpověď na pokračující činnosti sopky Eyjafjallajökull, která pokračuje v erupcích a dál vyvrhuje popel do ovzduší. K přesunu mračna vulkanického popílku v ovzduší přispívají nynější povětrnostní i jiné podmínky. "V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by měly erupce ustat," citovala DPA sdělení meteorologického institutu v Reykjavíku.

Britský meteorologický úřad oznámil, že směr větru by se měl změnit právě v úterý, což by mohlo snížit hrozbu přerušení dopravy. Uzavření leteckého prostoru hrozí zejména jihovýchodní části země. Německá Lufthansa a Institut Maxe Plancka zase vyslaly na zkušební let z Frankfurtu nad Mohanem speciálně vybavený Airbus A340-600.

Totální nesmysl

Ryanair by měl přitom platit pokutu za to, co dělali i ostatní aerolinky. Italové tvrdí, že firma se o pasažéry ze zrušených letů vůbec nepostarala a cestujícím museli pomáhat zaměstnanci letiště. "Většina jiných aerolinek poskytla cestujícím adekvátní pomoc," uvedl ENAC ve svém prohlášení.

Ryanair podle BBC označil pokutu za "totální nesmysl". Firma původně odmítala vyplácet jakékoliv kompenzace a chtěla platit jen cenu letenek, nakonec ale sama uznala, že musí evropské nařízení dodržet a začala vyplácet například i náklady na hotel či cestu po zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy