Smrt v testovacím voze: Zaplatí automobilka odškodné?

Tomáš Fránek
15. 5. 2012 12:10
Nejvyšší soud znovu otevřel případ mužů, kteří zahynuli při testovací jízdě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Automobilce Hyundai znovu hrozí, že bude muset platit vysoké odškodnění rodině muže, kterému půjčila na zkušební jízdu vůz a který se při příliš rychlé jízdě zabil.

Průlomový spor totiž opět otevřel Nejvyšší soud.

Půjde o verdikt důležitý pro všechny půjčovny aut a také lidi, kteří jezdí ve služebních vozech. S definitivní platností totiž určí, jak budou posuzovány i další případy, kdy někdo půjčí vůz, kterým je pak způsobena nehoda.

Spor se táhne od dubna 2002. Tehdy se Radek Kouba a Jaroslav Hejduk zúčastnili jako novináři prezentační jízdy vozu Hyundai.

Hejduk jel ale přes upozornění zaměstnanců dovozce vozů Hyundai příliš rychle a narazil do stromu. Hejduk zemřel na místě, Kouba pak o dva týdny později v nemocnici.

Může za to řidič i majitel auta

Pozůstalí po Koubovi zažalovali provozovatele a majitele vozu, firmu Hyundai Motor CZ. Požadují odškodnění převyšující milion korun.

Právní zástupkyně rodiny se odvolala na paragraf, který říká, že provozovatelé vozidla odpovídají za škodu, kterou způsobí.

"To auto si nepůjčili, aby třeba zajeli do kina, ale aby napsali článek ve prospěch provozovatele a prodejce. Kdyby to byla obyčejná zápůjčka, tak bychom to ani nežalovali," uvedla advokátka Markéta Vítková.

V prvním kole sporu jí dal zapravdu Nejvyšší soud. A ten vůbec poprvé jasně a závazně řekl, že není odpovědný viník, ale provozovatel auta.

"Obdobně jako v případě úvahy, že za škodu způsobenou provozem dopravního prostředku odpovídá provozovatel vozidla, je třeba vycházet z toho, že za nemajetkovou újmu, způsobenou osobnosti fyzické osoby tímto provozem, analogicky nutně odpovídá též tento provozovatel," uvedl v odůvodnění senát Nejvyššího soudu vedený Karlem Podolkou.

Na základě jeho verdiktu Městský soud v Praze rozhodl, že dovozce vozů Hyundai musí zaplatit 360 tisíc korun.

Kdo to zaplatí?

Firma se ale odvolala. Argumentovala, že auto bylo v pořádku a že jednoznačným viníkem nehody byl řidič, který porušil předpisy. Vrchní soud v Praze tyto argumenty uznal a rozhodl, že automobilka nic platit nebude.

"Bylo prokázáno, že zemřelí účastníci jízdy, která probíhala při běžném provozu, byli poučeni, že musí dodržovat pravidla silničního provozu. To, že se jimi neřídili a hrubě porušili své povinnosti, nelze klást za vinu žalovanému," rozhodli soudci vrchního soudu.

Pozůstalí po Koubovi se ale znovu obrátili na Nejvyšší soud a opět uspěli.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Pavlem Pavlíkem totiž nyní zrušil verdikt vrchního soudu, který teď musí celý spor znovu projednat a vyhodnotit všechny podklady.

 

Právě se děje

Další zprávy