Šéfů ČSA je míň. Přesto si vydělali o 4 miliony víc

Adam Junek, Hana Vorlíčková
8. 7. 2007 23:00
Mzdy a platy šéfů aerolinek přesáhly 6 milionů dolarů
Letiště Ruzyně v současnosti
Letiště Ruzyně v současnosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Necelé čtyři miliony korun. O tolik se zvýšily mzdové náklady na vedení Českých aerolinií včetně povinných odvodů v minulém roce. A to přesto, že šéfů ubylo.

"Mzdové náklady na členy vedení včetně těch na sociální zabezpečení a ostatních sociálních nákladů byly 141 milionu korun. O rok dříve to bylo přes 137 milionů," vyplývá ze zveřejněné výroční zprávy aerolinek.

Do vedení patří kromě vrcholového managementu také výkonní ředitelé sekcí a výkonní ředitelé útvarů přímo podřízených prezidentovi firmy Radomíru Lašákovi.

Za vším stojí personální výměny

K nárůstu došlo přesto, že se snížil počet členů vedení. V roce 2005 jich bylo průměrně 49, v loňském roce jen 46.

"Ve vedení došlo k obměnám a tudíž bylo nutné vyplácet také odstupné," řekl deníku Aktuálně.cz Luboš Černý, finanční ředitel aerolinek.

Když vloni na počátku roku nastoupil nový prezident aerolinií Radomír Lašák, obměnil v prvních měsících většinu vrcholového managementu.

Výrazně o více než milion korun poskočily také odměny. Polepšila si především dozorčí rada. Zatímco v roce 2005 její peněžní odměny nedosáhly ani tři čtvrtě milionu korun, loni přesáhly dva miliony.

"To je stejný případ jako u vedení firmy. Dozorčí rada se v loňském roce obměnila dokonce několikrát. Takže opět těm členům, kteří nejsou státními úředníky, se vyplácely odměny," uvedl Černý.

Předsedové dozorců se změnili dvakrát

V čele dozorčí rady se vloni vystřídali hned tři předsedové. V lednu končil náměstek ministra financí Eduard Janota, na podzim pak skočil jeho nástupce Ján Dzvoník.

Tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý tehdy vyslal na tento post ekonoma Miroslava Ševčíka. Ani ten už ale v ČSA nepracuje. Vystřídal jej letos na jaře exministr financí Ivan Kočárník.

ČTĚTE VÍCE:
Ševčíka vystřídal Kočárník v čele dozorců ČSA

Představenstvo si přišlo na zhruba stejné odměny v penězích. Zvedly se nepeněžní odměny, ale nijak výrazně.

Celkem vyčísluje výroční zpráva odměny pro vedení a dozorčí radu na 7,7 milionu korun. O rok dříve to bylo o 1,1 milionu méně.

 

Právě se děje

Další zprávy