Ryanairu rostou zisky, i když ostatní v krizi skomírají

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 11. 2009 10:04
Nízkonákladový zázrak z Irska boduje i v krizi. Cestující mu přivedly nízké ceny letenek

Dublin - Mezi zprávami o situaci v letecké dopravě to vypadá spíš jako sen. V době, kdy všem aerolinkám ubývají cestující a klesá zisk, irský nízkonákladový Ryanair zvýšil v prvním fiskálním pololetí čistý zisk bez mimořádných položek o 80 procent na 387 milionů eur.

K výsledku podle informací, které aerolinky zveřejnily, přispělo snížení nákladů o 27 procent. Největší podíl na něm měly nižší ceny paliva, které klesly o 47 procent, po odečtení tohoto vlivu se náklady snížily o pět procent.

Přitom Ryanair za stejné období snížil průměrnou cenu letenek o 17 procent. Zvýšil však o 15 procent objem dopravy.

Společnost uvedla, že se jí podařilo posílit pozici na trhu na úkor gigantů jako je Air France/KLM, British Airways a Lufthansa. A na druhou polovinu fiskálního roku, která skončí v březnu, chystá Ryanair další snížení cen letenek, až o 20 procent.

Celý fiskální rok by měl skončit podle odhadů ziskem mezi 200 a 300 miliony eur. Ryanair se také nevzdává další expanze. Jedná s Boeingem o nákupu dvou stovek nových letadel, i když přiznává, že jednání příliš nepokročila. Aerolinky však upozornily, že zvažují zrušení nebo posunutí objednávky 15 z celkem 48 letadel, která měla flotilu rozšířit v příštím roce.

Leteckou dopravu přitom krize postihla obzvlášť citelně. Velkým společnostem klesají zisky, některé dokonce vykázaly ztrátu.

 

Právě se děje

Další zprávy