Padesátikoruna se bude razit v Česku. Jako poslední

Martina Machová
1. 7. 2008 17:14
15 let od vzniku republiky budou všechny peníze z Česka
Ze stroje v České mincovně se sypou zbrusu nové desetikoruny. Od srpna se tu začnou razit také největší české mince - padesátikoruny
Ze stroje v České mincovně se sypou zbrusu nové desetikoruny. Od srpna se tu začnou razit také největší české mince - padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jablonec n. N. - Všechny české mince už se budou vyrábět v Česku. Patnáct let po vzniku samostatné měny se v České mincovně v Jablonci začne ve velkém razit i kovová padesátikoruna.

Až dosud totiž Česká národní banka objednávala kovové padesátikoruny u firmy v německém Hamburku.
  
"Je to nesmírně složitá mince, má mnoho ochranných parametrů," uvedl ředitel České Mincovny Jan Vízek. "Společně s Českou národní bankou jsme dávali dohromady její definitivní technickou podobu tak, aby se nedala padělat."

Současná podoba největší české mince se na první pohled nezmění. Zůstává dvoubarevný základ s panoramatem Prahy. Že se jedná o mince z Jablonce, bude signalizovat jen rok výroby.

Záludnější ale budou pro případné padělatele. Přibude ochranných znaků pouhým okem neviditelných.

Padesátikorunou zakončila Česká národní banka kompletní přesun výroby českých peněz do Česka. "Je to levnější než dovážet peníze z ciziny," uvedl Leopold Surga, náměstek ředitele sekce peněžního a platebního styku České národní banky.

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vznikla přesně před patnácti lety právě pro výrobu českých mincí. Začínalo se tu od úplně nejjednodušších mincí, jakými byly desetníky, dvacetníky a padesátníky.

O rok později přibyly koruny, dvoukoruny, pětikoruny a desetikoruny. V roce 1995 vyrazily do oběhu první skutečně české dvacetikoruny. Nyní přibude i poslední a nejsložitější padesátikoruna, kterou začne firma razit v srpnu.

A pro kovové padesátikoruny přichystala Česká národní banka boom. Mají se vyrovnat papírovým a do budoucna je úplně nahradit. Výroba papírových padesátikorun se už teď zcela zastavila.

"Jejich životnost je krátká, tedy něco kolem dvou a půl roku. Mince mohou nepoškozené obíhat i desítky let. Také se změnil kurz koruny, změnil se tedy poměr toho, co lze za padesátikorunu koupit," vysvětlil Leopold Surga.

Ještě letos se tak v Jablonci vyrazí 10 milionů kovových padesátikorun, v roce 2009 dokonce 30 milionů. Dohromady by poté mělo mezi lidmi obíhat 75 milionů kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy