Restauracím chybějí tisíce číšníků. Zamířili na západ

Tomáš Fránek
20. 12. 2007 11:44
Vyhánějí je nízké platy. A nahrazují Ukrajinci
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Provozovatelům hotelů, restaurací a barů v Česku chybějí tisíce číšníků. Jenom v databázi úřadů práce nabízejí majitelé gastronomických řízení po celé zemi stovky míst.

Není přitom žádný rozdíl mezi okresy s vysokou a nízkou nezaměstnaností. Číšníky prostě hledají všude.

Například jenom  na Břeclavsku je nyní volných osmnáct míst číšníků, podobné je to i jinde.

Příčina? Nízké platy

Důvod pro to, že v tomto oboru chybějí lidé, je kromě nízkých platů také to, že číšníci mnohem více než jiné profese zamířili za lepší prací na západ od českých hranic.

"Minulý týden odešel jeden číšník a kuchař do Alp, tento rok mi utekli další lidé do Irska," řekl Milan Kadlec, který provozuje několik restaurací v Brně.

Podle odhadů v cizině už pracuje několik tisíc českých číšníků a kuchařů. "Odešla jsem kvůli penězům, dostávám výrazně víc, navíc za lepších podmínek," uvedla Milena Janíková, která si našla místo v jedné z vídeňských restaurací.

Problémy mají i na východ od hranic

Situace v Česku je tak podobná jako ve většině "nových" členských zemí Evropské unie, situaci začínají zachraňovat lidé z Ukrajiny.

Jenom ze Slovenska tak za lepší prací odešlo z hotelů a restaurací na západ přes 17 tisíc lidí. A v zemi tak nyní chybějí na čtyři tisíce číšníků, recepčních a kuchařů.

"Je velmi těžké najít kvalitní pracovníky," uvedla v deníku Pravda ředitelka luxusního tatranského hotelu Grandhotel Bellevue ve Starém Smokovci Jana Gantnerová.

Ještě horší je situace v Polsku - odtud zamířilo za prací do zemí Evropské unie na dva miliony lidí.

Ve srovnání se svými sousedy je na tom Česko přeci jen o něco lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy