Rekordní pokuta pro exekutorku. Má platit dva miliony

Tomáš Fránek
28. 5. 2013 11:25
Nejvyšší správní soud: Exekutorka hrubě porušila své povinnosti
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Nejvyšší správní soud uložil dosud nejvyšší pokutu za chyby exekutora. Martina Tetzeliová z Plzně musí zaplatit dva miliony korun. Návrhy na její potrestání podal ministr spravedlnosti.

Exekutorka podle kárného senátu soudu hrubě porušila své povinnosti. Její zaměstnanci prováděli exekuce nepřípustným způsobem - vyvíjeli například psychický nátlak na příbuzné dlužníků, na které exekuce vůbec nedopadala.

"Postup svých zaměstnanců přitom exekutorka tolerovala, a dokonce před dohledovým orgánem obhajovala," potvrdili soudci ve svém verdiktu.

Exekutorka také účtovala lidem neodůvodněné, uměle vytvořené náklady. "Šlo mimo jiné o výdaje na detektivní a asistenční služby. Požadované údaje například o pobytu povinného, které měly být službami zjišťovány, přitom mohla získat bezplatně v rámci součinnosti s příslušnými orgány, tak jak umožňuje exekuční řád," konstatoval soud. V dalších případech vůbec nedošlo k provedení fakturovaných úkonů.

O půl milionu víc

Pokuta pro Tetzeliovou je o půl milionu vyšší než dosavadní rekordní sankce uložená pražskému exekutorovi Jozefu Višváderovi.

Ten nerespektoval přerušení exekučního řízení a chtěl dražit nemovitost i přes to, že jím vydaný exekuční příkaz byl v katastru nemovitostí zapsaný až jako třetí v pořadí.

Další jeho chybou bylo, že včas nezaplatil svůj více než desetimilionový dluh, a sám proto čelil hrozbě exekuce.

Oba skutky označil kárný soud za závažné porušení povinností, ve druhém případě shledal i závažné narušení vážnosti exekutorského stavu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na exekuce?

 

Právě se děje

Další zprávy