Rebelové změnám DPH nezabrání, daň poroste ještě víc

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 9. 2012 12:14
Pokud poslanci neschválí současné návrhy, platí, že se sazby DPH sjednotí na 17,5 %
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Spor o zvýšení daní a především DPH, který momentálně řeší vláda, může mít paradoxní důsledek.

Návrh, který se rebelům uvnitř koalice a prezidentu Klausovi nelíbí, totiž počítá se zvýšením obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Klíčová snížená sazba, která se aplikuje například na potraviny, by tedy po jeho prosazení příští rok vzrostla ze současných 14 na 15 procent.

Pokud ovšem nedojde ke schválení vládou navržených změn, tak tato sazba poroste ještě výrazněji. Bude se totiž řídit už dříve schváleným zákonem, který počítá od roku 2013 se sjednocením sazeb DPH na 17,5 procenta.

To by vytvořilo další tlak na růst cen potravin. Na druhou stranu by to znamenalo například snížení zdanění pohonných hmot nebo elektřiny. Pokud by se v důsledku toho snižovaly náklady výrobců, mohlo by dojít ke kompenzaci růstu DPH i u samotných potravin.

ČNB předpověděla pozitivní dopad

Když Česká národní banka modelovala původní návrhy na změnu DPH (tedy postupné sjednocení na 17,5 %), došla k závěru, že zvýšení spodní sazby DPH se v roce 2012 postará o zhruba procentní přímý dopad na zvýšení inflace.

Přesně takový účinek na růst inflace, která je v roce 2012 nad tříprocentní hranicí, přisuzují nyní ekonomové zvýšení DPH.

Pokud by se ČNB „trefila" i s odhadem pro rok 2013 a pro jednotnou sazbu DPH na 17,5 procentech, znamenalo by to, že samotné ceny potravin se kvůli dalšímu pohybu sazeb DPH zvýší o dalších 0,3 procenta. Celkově by ale sjednocení sazby znamenalo snížení přímého dopadu na inflaci o 0,2 procenta.

Připomeňte si, co obsahuje sporný vládní balíček:

 

Právě se děje

Další zprávy