První soud v kauze IPB pokračuje zítra

Adam Junek
6. 6. 2006 13:00
Praha - Největší kauza v dějinách českého bankovnictví se dnes octla před soudem. Přelíčení v kauze IPB soudkyně nyní přerušila do zítřka, aby se obžalovaní mohli seznámit s novými důkazy. Uvnitř: VŠE O NOMUŘE A IPB

Dnes před soud poprvé přišli bývalí členové představenstva Investiční a Poštovní banky. Tribunál řeší obvinění v případě tak zvaného podřízeného dluhu a na lavici obžalovaných zasedlo sedm členů představenstva zkrachovalé IPB, včetně předsedy Jana Klacka, místopředsedy Libora Procházky či jednoho z členů představenstva Aladára Blaase.

Další obvinění, například kauzu České pivo, bude řešit jiný soud.

Policie klade manažerům za vinu, že zkreslovali údaje o hospodaření banky a jejím jmění tím, že v dubnu 1998 vydali dluhopisy IPB v hodnotě šesti miliard korun. Ty ale nebyly kryty aktivy banky a představovaly ve skutečnosti dluh IPB.

Banka navyšovala, kde neměla

"Tím, že nechali vstoupit banku do nepřiměřeného rizika, ohrozili akcionáře i vkladatele, a způsobili tím škodu velkého rozsahu," uvedl před čtyřmi lety tehdejší policejní rada z úřadu finanční kriminality Václav Láska, který dnes působí jako soukromý advokát.

O vydání těchto dluhopisů rozhodla valná hromada banky v březnu 1998.

V zásadě šlo o to, že banka v účetnictví měla vydávat vlastní dluh za cizí a neoprávněně si jej započítat do kapitálu. Ten tak byl navýšen, aniž byl  kryt aktivy banky. Tím mohla činit IPB obchody, na něž neměla.

Je to nepochopení, tvrdí obhajoba

"Tímto způsobem obvinění posílili kapitál banky, aby splnili jednu z podmínek pro vstup japonské bankovní skupiny Nomura do IPB," vysvětlil před lety Láska, když bylo členům představenstva obvinění sděleno.

Obhajoba naopak tvrdí, že jde o nepochopení toho, co představenstvo uskutečnilo. Argumentuje kromě jiného tím, že Česká národní banka transakci schválila, a také tím, že podezřelá je také další část obvinění, zkreslení účetních výkazů.

Podle žaloby totiž šlo o "minimálně 200 milionů korun". Vágní údaj představuje jen setinu celkového kapitálu banky, což by neumožňovalo takové zkreslení, aby banka byla kapitálově nepřiměřená.

 

Právě se děje

Další zprávy