První obrys velké reformy: Daně klesnou fyzickým osobám

Ekonomika Ekonomika
10. 3. 2011 10:20
Ministr financí zveřejnil dílčí informace o chystané daňové reformě
Daně budou nižší, ale nejspíš jen o drobné
Daně budou nižší, ale nejspíš jen o drobné | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí chystá mírné snížení daní fyzických osob.

Ministr Miroslav Kalousek to prozradil na čtvrtečním setkání s manažery jako první dílčí informaci o velké daňové reformě, kterou chce celou zveřejnit příští týden.

Daň z příjmu právnických osob by zůstala nezměněna, uvedl ministr před podnikateli.

"Celkově nechceme daně zvyšovat, ale nemůžeme si dovolit ani je výrazně snížit," uvedl Kalousek. Zdanění fyzických osob přitom podle něj klesne především úpravami u zdanění osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikajících na živnostenský list.

Není jisté, zda Kalouskem připravenou reformu schválí parlament přesně v tom znění, v jakém jí představí. Podobně jako u zvyšování sazby DPH se očekává velká diskuse už ve vládní koalici.

Kalousek navíc reformu představuje ve dnech, kdy čelí velkému problému s údajnou tajnou nahrávkou schůzky šéfredaktorů největších novin. Nejnověji přiznal, že šlo z jeho strany o mystifikaci.

Už dříve za cíle daňové reformy Kalousek označil  jednodušší systém a rovné podmínky pro všechny. Daňová reforma má začít platit od roku 2013.

Sopučástí reformy má být také odstranění dvojího zdanění příjmů firem. Změna se dotkne statisíců lidí, kteří vlastní akcie podniků vyplácejících dividendy. Ministerstvo financí plánuje odstranit současnou praxi, kdy firma nejdříve zdaní svůj zisk 19 procenty a její akcionáři pak z téhož zisku státu odvedou 15 procent při výplatě dividendy.

NERV, expertní poradní tým vlády, tento týden doporučil, aby vláda postupně, ale výrazně zvýšila majetkové daně, typicky daň z nemovitostí.

Zároveň by měl podle NERVu skončit výpočet daně ze superhrubé mzdy. Sazba daně z příjmů fyzických osob by následně vzrostla tak, aby se na jednu stranu odstranila nynější degrese, ale současně aby se nezvýšila daňová zátěž většiny lidí.

NERV mimo jiné navrhuje i zrušení takzvaných stropů pro odvody sociálního a zdravotního pojistného. Naopak lidem s nejnižšími příjmy by mohlo pomoci zavedení "podlahy", tedy nezdanitelného minimálního základu pro odvody.

 

Právě se děje

Další zprávy