Prodej spořicích dluhopisů končí, zájem je obrovský

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 11. 2012 16:20
Ministerstvo financí v poledne evidovalo objednávky v hodnotě 22,3 miliardy korun
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Už jen v pondělí bude možné objednávat státní spořicí dluhopisy, které ministerstvo financí nabídlo domácnostem a neziskovým právnickým osobám v již třetí emisi.

Úřad k dnešnímu poledni eviduje objednávky v hodnotě 22,3 miliardy korun.

"Vzhledem k obrovskému zájmu a naplnění cíle, který jsme si stanovili v rozmezí 10 až 20 miliard korun, budeme nuceni upisovací období předčasně ukončit," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Posledním dnem, kdy bude možno spořicí dluhopisy objednávat, se tak stane pondělí 12. listopadu 2012. Objednávky pak bude nutno zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, tedy do pondělí 19. listopadu.

Podrobnější informace o předvánoční emisi ministerstvo financí zveřejní až poté, co skončí lhůta na zaplacení objednávek.

V rámci předchozí emise z letošního jara si lidé objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za 15,3 miliardy korun. Loni na podzim v rámci pilotní emise si koupili investoři dluhopisy za 20,4 miliardy korun.

Analytik: Lidé státu důvěřují

A proč měla aktuální emise tak velký úspěch?

„Ministerstvo financí si pro emitování dluhopisů vybralo správný čas. V současné době lidé nenalézají příliš kvalitních příležitostí pro investování jako ochrany proti inflaci. Lidé mají prozatím důvěru v český stát, a proto jsou mu ochotni půjčovat, aby ochránili své peníze před inflací,“ hledá důvody Jiří Cihlář, analytik finančních trhů společnosti Next Finance.

„Věcí druhou pak je fakt, že dluhopisy nepřináší dostatečné zhodnocení. Průměrné zhodnocení „Kalouskových dluhopisů“ se pohybuje na 2,05 do 3,28 procent ročně, což je jen o málo více než průměrné zhodnocení termínovaných vkladů. To znamená, že při nákupu dluhopisů lidé i z důvodu obav ze ztráty svých peněz akceptují i nižší výnos,“ zhodnotil investici do dluhopisů Cihlář.

 

Právě se děje

Další zprávy