Prodej hudby loni zase klesl i kvůli pirátům,tvrdí IFPI

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
20. 1. 2011 10:09
V posledních dvou letech tržby z prodeje digitální hudby klesají.

Londýn - Internetoví piráti a ekonomická krize sráží růst prodeje digitální hudby. Informovala o tom Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI).

Podle jejích údajů v posledních letech růst prodeje digitální hudby výrazně zpomaluje. Od roku 2004 do loňska se sice tržby zvýšily asi jednáctinásobně na 4,6 miliardy dolarů, poslední dva roky byly ve znamení poklesu.

Ještě v roce 2008 se prodej zvýšil o čtvrtinu, krizový rok 2009 ale přinesl pokles o 12 procent, loňský rok pokles o 6 procent.

IFPI s poklesu viní mimo jiné i piráty, které na internetu hudbu nelegálně stahují. Obchodníky, nahrávací společnosti i samotné interprety tak podle federace připravují o desítky miliard dolarů.

"Skvělé nové legitimní nabídky hudby existují po celém světě, avšak nepřežijí, pokud bude trh nadále masivně ovlivňován pirátstvím," uvedl generální ředitel IFPI Frances Moore.

Některým zemím se již daří bojovat proti pirátům. Británie, Francie či Jižní Korea přijaly zákon, který umožňuje omezit nebo pozastavit přístup na internet uživatelům, kteří si nelegálně stahují soubory. Největším problémem pro hudební průmysl je Čína, kde je pirátství masivně rozšířené. I ta však uvedla, že pracuje na vyřešení problému, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy