Pro nepoctivé obchody pokuta až 10 milionů, chystá stát

Tomáš Fránek
2. 5. 2012 18:52
Podle obchodníků jde většinou o selhání jednotlivců
Foto: Thinkstock

Brno - Trestání obchodníků, kteří prodávají prošlé či přebalené potraviny, má být výrazně přísnější.

Zatímco nyní obchody dostávají pokuty v řádu statisíců korun, po novele zákona, o které se nyní začalo diskutovat, to má být až deset milionů korun.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce začne navíc od června zveřejňovat seznam problémových výrobků na novém internetovém portálu.

Selhání jednotlivců?

Od začátku roku takových výrobků objevili inspektoři v regálech tuzemských obchodů několik stovek. Přelepování dat trvanlivosti a klamavé označování složení výrobků se týkalo jak velkých obchodních řetězců, tak menších prodejen včetně vietnamských večerek.

Obchodní řetězce, jejichž zástupci ve středu jednali s vedením inspekce, přitom slibují nápravu, tvrdí, že jde většinou o selhání jednotlivců.

"Řetězce hovoří o tom, že není jejich zájem prodlužovat data trvanlivosti, a někteří zástupci deklarovali, že jasně stanoví pravidla, aby se to nestávalo," uvedl šéf inspekce Jakub Šebesta.

Podle Šebesty nyní výše pokut roste a diskutuje se o novele zákona, podle kterého by pokuty mohly dosahovat až deseti milionů korun.

S vedením inspekce jednalo 17 zástupců regionálních i velkých řetězců, které prodávají 80 procent potravin na českém trhu.

Rozumný manažer to neudělá

Podle zástupců řetězců nejde zvýšený výskyt špatných potravin v obchodech označit za systémovou chybu. "Obchodní řetězce by byly samy proti sobě, protože podobný styl práce se musí dříve nebo později provalit na veřejnost. Rozumný manažer něco podobného neudělá," uvedl prezident Svazu obchodu Zdeněk Juračka.

Někteří zástupci řetězců vidí za zvýšenou kontrolní činností politiku.

Politici si u státních orgánů objednali intenzivní kontroly kvality potravin, uvedl už dříve šéf Aholdu Jan van Dam. Média pak situace využívají a staví se do role ochránců veřejnosti, napsal ředitel Aholdu svým zaměstnancům. Ovšem bez předložení důkazů.

Podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy sice množství kontrol vzrostlo od začátku roku o 50 procent, důvodem však byl nárůst stížností od spotřebitelů na dvojnásobek oproti minulému roku.

 

Právě se děje

Další zprávy