Pracovní povolení pro cizince: Drábek mírní přísný plán

Petr Kučera Petr Kučera
16. 3. 2012 19:28
Stát omezí vydávání pracovních povolení pro cizince mimo zemí EU, nezastaví je však úplně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Stát výrazně omezí vydávání nových pracovních povolení pro cizince mimo zemí Evropské unie, nezastaví je však úplně. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak mírní své únorové prohlášení, které vedle zahraničních pracovníků vystrašilo i tuzemské firmy.

Podle nově vydaného metodického pokynu, který ministerstvo zaslalo krajským pobočkám Úřadu práce ČR, by se rozhodování o povoleních měla řídit vždy aktuální situací a konkrétními okolnostmi. Nepůjde tedy o plošný, automatický zákaz.

"Při vydávání nových povolení k zaměstnání a při prodlužování doby platnosti povolení již vydaných budou úřady vždy zohledňovat aktuální, sezónní i dlouhodobé ekonomické potřeby jednotlivých zaměstnavatelů v závislosti na typu jejich ekonomické činnosti," říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

"Existuje-li odůvodněný předpoklad, že nevydání či neprodloužení doby platnosti povolení k zaměstnání způsobí vážné ekonomické ohrožení zaměstnavatele vedoucí k rušení pracovních míst a propouštění stávajících zaměstnanců, povolení k zaměstnání vydá nebo prodlouží dobu jeho platnosti," dodává mluvčí.

Bez maturity to bude těžší

Zpřísnění se má týkat zejména povolení k zaměstnání na volné pracovní místo s nižším stupněm kvalifikace než je ukončené středoškolské vzdělání s maturitou, pokud o jeho vydání požádá cizinec, který dosud legálně nepobývá na území ČR.

Ministerstvo v únoru původně uvedlo, že od července nebudou úřady vydávat nová povolení na tato místa. O udělení výjimky měl jen ve výjimečných případech rozhodnout ředitel odboru koncepcí trhu práce ministerstva.

Cílem zpřísnění je podle ministerstva podpořit zaměstnanost českých občanů a "aktivizovat volné pracovní síly z řad evidovaných uchazečů o zaměstnání".

Češi prý nemají zájem

Jak online deník Aktuálně.cz upozornil na příkladech konkrétních společností, přísnější postup úřadů může vést k omezení výroby v některých firmách a tedy postihnout i české zaměstnance. Češi totiž nemají o stejnou práci - alespoň ne za srovnatelných podmínek - větší zájem.

To nakonec uznává i samo ministerstvo. V nejnovější zprávě zmiňuje právě společnost Bramko, o níž informovalo Aktuálně.cz.

Ve dnech 1. a 7. března letošního roku tam byl organizován nábor zaměstnanců na pozici pomocný dělník v rostlinné výrobě, firma nabízela celkem 150 volných míst.

Z více než 240 oslovených uchazečů o zaměstnání se dostavilo k náboru 108 uchazečů, přičemž ochotu přijmout nabízené zaměstnání projevilo 33 z nich.

Devátého března, kdy byl dohodnut nástup do zaměstnání, však skutečně nastoupili jen čtyři uchazeči.

"S uchazeči, kteří bez vážných důvodů odmítli zaměstnání zprostředkované Úřadem práce, bude zahájeno správní řízení o vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání," dodává k tomu mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

"Pokud se prokáže tak jako ve výše uvedeném případě, že nelze volné pracovní místo obsadit občanem České republiky či jiné země Evropské unie nebo jeho rodinnými příslušníky, povolí úřad práce zaměstnání cizinců," ujišťuje mluvčí.

Nejvíce jistoty pro vysokoškoláky

Dosavadní povolení k zaměstnání budou úřady práce od července prodlužovat podle kvalifikace požadované pro výkon zaměstnání, na které je vydáno.

U nižšího vzdělání než středoškolského s maturitou prodlouží povolení maximálně na šest měsíců, u středoškolského s maturitou až na rok a u vysokoškolského či vyššího odborného vzdělání až na dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy