Poradce řekl vládě: ČSA prodejte přímo investorovi

hsch
2. 4. 2008 15:50
Dnes to oznámil premiér Topolánek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stát prodá České aerolinie v přímém prodeji strategickému investorovi. Na dnešní tiskové konferenci vlády to uvedl premiér Miroslav Topolánek.

Strategický investor by měl zachovat charakter firmy jako "národního a evropského dopravce".

Přímý prodej doporučila vládě společnost Deloitte Advisory, která radí ministerstvu financí s privatizací Českých aerolinií. Podle poradenské firmy je tak prodej přes burzu který se mimo jiné také zvažoval, nevhodný.

Stát v ČSA vlastní přes 91 procent akcií. Vyjma státu je dalším spoluvlastníkem například město Praha, nebo Česká pojišťovna, která patří do finanční skupiny PPF Group Petra Kellnera.

Hodnotu aerolinek odhadují experti zhruba na pět miliard.

Privatizace ČSA by měla být zahájena ještě letos. Nový vlastník by měl být znám již v prvním čtvrtletí příštího roku.
České aerolinie se v uplynulých letech potýkaly se špatným hospodařením.

Dopravce v roce 2005 dokonce vykázal přibližně půlmiliardovou ztrátu. Za loňský rok vykázala firma po letech ztrát zisk 111 milionů korun. K takovému výsledku jí však dopomohl i rozprodej majetku, jako jsou například prodej Cargo terminálu, nebo prodej a zpětný pronájem několika letadel.

O ČSA má již nyní zájem několik investorů. Mluví se o ruském Aeroflotu či konsorciu Air France - KLM, Odien Group, nebo o investičních skupinách Penta, J&T a PPF Investments.

Čtěte také:

 

 

Právě se děje

Další zprávy