Pomazánkové máslo není máslo. Brusel rozhodl

Tomáš Fránek
28. 4. 2011 14:40
Pomazánkové máslo jako česká specialita neprošlo přes evropské úředníky
Foto: a7b

Brno - Evropská komise rozhodla, že si české pomazánkové máslo nezaslouží speciální ochranu. Naopak. Úředníci EU mají za to, že klame spotřebitele.

Jde přitom o první českou žádost o ochranu nějakého výrobku, která v Unii narazila na odpor.

Dříve už Unie uznala jako tradiční specialitu například špekáčky nebo lovecký salám.

Pomazánkovému máslu tak hrozí, že přijde o svůj klasický název.

Žalobu u soudu

"Jednou to asi přijít muselo. Jen je škoda, že tím odmítnutým výrobkem je zrovna pomazánkové máslo, všeobecně rozšířená alternativa ke klasickému máslu, na kterou jsou čeští spotřebitelé zvyklí," uvedl europoslanec Jan Březina, který se ochranou českých výrobků dlouhodobě zabývá.

"Podle Evropské komise je označení pomazánkové máslo klamavé a jako takové nemůže být chráněno jako zaručená tradiční specialita. Bruselským úředníkům vadí, že pomazánkové máslo obsahuje jen 31 % mléčného tuku, zatímco podle evropského předpisu má máslo obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku", uvedl Březina.

 

Brusel už kvůli pomazánkovému máslu Česko zažaloval u soudu v Lucemburku.

Podle Evropské komise Česko užíváním názvu pomazánkové máslo vnáší zmatek mezi spotřebitele. "Je riziko narušení hospodářské soutěže a klamání spotřebitelů," uvedla komise.

"Výrobky s obsahem mléčného tuku nižším než 80 procent, a tedy s vyšším obsahem vody než v másle vyrobeném v souladu s právními předpisy EU, soutěží na trhu s tímto výrobkem. Vyšší obsah vody poskytuje výrobci těchto výrobků ekonomické výhody. To vede k nerovné soutěži," uvedla komise.

Třicetiletá tradice

Pomazánkové máslo je oblíbeným tuzemským specifickým výrobkem s více než třicetiletou tradicí.

Nižší podíl tuku a nižší energetická hodnota pomazánkového másla v praxi znamená, že jde o výrobek, který je v souladu se současnými stravovacími trendy. Roční tuzemská produkce tohoto výrobku činí více než 7 000 tun.
 
Pomazánkové máslo vyrábí pět společností. Mezi nimi choceňská, želetavská a bystřická mlékárna, dále pak společnosti Madeta a Laksyma. Pod změněnými názvy se vyváží do Polska, na Slovensko a nově také do Ruska, kde neplatí evropská legislativa.

 

Právě se děje

Další zprávy