Policie šetří machinace s pozemky z kauzy H-System

Adam Junek
18. 2. 2008 15:10
Znovu se otevřel případ prodeje majetku v Rabyni

Praha - Spáchání dalšího trestného činu v kauze miliardového podvodu jménem H-System je opět ve hře. Policie totiž musí znovu prošetřit podezření, že zakladatel nenaplněného snu o levném bydlení Petr Smetka a další jemu blízcí spolupracovníci nespáchali trestný čin poškozování věřitele.

Jde přitom o kauzu jeho vydraženého majetku v Rabyni.

Podvod na věřitele

Příběh prodeje pozemků v Rabyni u Slapské přehrady se dá ve zkratce popsat takto: Státní zástupce lukrativní majetek obstavil. Exekutor jej přesto prodal. Trestný čin spáchán nebyl, zjistila policie svým pátráním. Okresní státní zástupce v Benešově případ odložil.

Právnička části podvedených klientů Hana Marvanová podala pak stížnost na Nejvyšší státní zastupitelství.

To ji postoupilo na příslušné krajské zastupitelství, které nyní podle zjištění deníku Aktuálně.cz nařídilo, aby byl případ znovu otevřen.

Policie už nebude prošetřovat postup exekutora Daniela Týče, ale jen transakci, díky níž namísto poškozených klientů si nárokuje výnos z exekuce firma Artex Trade se sídlem ve Švýcarsku. Společnost už jako druhá v řadě koupila údajný starý Smetkův dluh, který i s úroky dosáhl 22 milionů korun.

Policie tak prošetří "podezření, že Ing. P. Smetka v součinnosti s dalšími osobami uznal fiktivní závazek, který se pak stal podkladem pro nařízenou a provedenou exekuci, přičemž předmětná pohledávka byla opakovaně postupována mezi personálně a majetkově propojenými subjekty, což vedlo k poškození věřitelů Ing. P. Smetky, včetně poškozených klientů H-Systemu," píše se ve vyjádření Vrchního státního zastupitelství ke stížnosti Marvanové.

Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu
Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu | Foto: Ondřej Besperát

Klienti mají smůlu

I kdyby se ale trestný čin prokázal, klienti se k penězům z dražby nedostanou. Přihlášen k rozvrhu je kromě společnosti Artex ještě finanční úřad. Klienti o dražbě nevěděli a soudy již pravomocně rozhodly, že se k rozvrhu částky dodatečně přihlásit nemohou.

Ostatně zatím není jasné, kdy rozvrh vůbec proběhne. "Termín není stanoven. Musíme prověřit, jak daleko je policie s šetřením," uvedl pro deník Aktuálně.cz soudce Zdeněk Lehovec, který má právě tento rozvrh na starosti.

Petr Smetka si v současnosti odpykává dvanáctiletý trest, který mu soud za miliardový podvod vyměřil předloni.

 

Právě se děje

Další zprávy