Poláci se brání: Český alkohol zabíjí, naše jídlo ne

Tomáš Fránek
26. 3. 2013 7:50
Češi nás úmyslně poškozují, tvrdí v Bruselu polští výrobci potravin
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Alexandra Malachovská

Brusel/Praha - Polské potraviny jsou kvalitní, jejich kontrola funguje a na jejich požití ještě nikdo nezemřel - na rozdíl od alkoholu z Česka. I s těmito argumenty vytáhli polští politici a zástupci tamních výrobců do boje na ochranu svých potravin.

Za hlavní cíl své kampaně si vybrali Českou republiku. Právě čeští politici a úřady totiž podle polských politiků a výrobců vedou proti polským potravinám cílenou, diskreditační kampaň, která má jejich výrobky dostat z českého trhu.

Polští politici, zástupci státních kontrolních úřadů i výrobců potravin nyní svoji obranu přenesli do úřadů Evropské unie. V Evropském parlamentu uspořádali akci, na níž prezentovali svoje stanovisko ke kvalitě polských potravin.

Deset stran argumentů

Desetistránkový dokument vytvořil Andrzej Gantner, ředitel vlivné Polské federace výrobců potravin. Sepsal v něm argumenty, které mají potvrzovat, že se proti polským potravinám vede v Česku dlouhodobá a cílená kampaň. Dokument má redakce online deníku Aktuálně.cz k dispozici.

„Celou situací se cítíme poškozeni," uvádí šéf polské federace s tím, že kritika z Česka může mít vliv i na prodej polských potravin v dalších zemích Evropské unie.

V dokumentu Poláci kritizují výroky ministra zemědělství Petra Bendla i zástupců Potravinářské komory ČR. Ta totiž - po zveřejnění některých problémů polských výrobců s použitím technické soli či jedu na krysy v jídle -  požadovala dočasný zákaz dovozu všech polských potravin.

„Negativní mediální kampaň je přiživována ze strany českých politiků a úřadů," stojí v dokumentu. Podle ředitele Polské federace výrobců potravin jsou v poslední době v Evropě potravinové skandály velmi časté a nevyhýbají se žádným trhům. Například v Německu způsobilo jídlo nakažené bakterií E. coli smrt dvou set lidí.

Polští představitelé nezapomněli připomenout českou metylalkoholovou aféru, kvůli níž zemřelo v Česku 42 lidí. Pančovaný alkohol z Česka pravděpodobně zabíjel také v Polsku.

„Tolik medializovaný polský skandál s technickou solí si žádné oběti na životech nevyžádal," připomíná dokument, který je zakončen receptem na polskou bábovku. Podle tamních úřadů i výrobců potravin kontrola jídla v Polsku funguje dobře.

Na ostrou obranu polských výrobců potravin už upozorňují také čeští diplomaté. „Seminář měl charakter cílené kampaně Polska proti České republice. Vystoupivší několikrát obvinili Česko z neopodstatněného politického boje proti polským potravinám," je uvedeno v diplomatické poště posílané z českého zastoupení při Evropské unii na pražské ministerstvo zahraničních věcí. Podle zprávy souhlasili s bruselským vystoupením také zástupci polských kontrolních úřadů.

Polský dovoz stoupl čtyřnásobně

Za spory o kvalitu potravin je miliardový byznys. Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Loni už hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Polské potraviny tvoří šestnáct procent výrobků v českých a moravských obchodech.

Diskuse o kvalitě polských potravin vyvolala před rokem solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v Polsku a možná i do zahraničí, přesné informace ale polské úřady nezveřejnily.

Pověst polských potravin utrpěla další ránu loni v březnu, kdy tamní policie zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Na českém trhu byly prodávány suchary, které obsahovaly tuto závadnou vaječnou moučku.

V listopadu veterináři stáhli z prodeje 12 tun zkaženého strojně odděleného masa. Letos se na českém trhu objevily polské oplatky, které mohou obsahovat jed na potkany.

 

Právě se děje

Další zprávy