Plyn nezlevní, dodavatelům pomohla Hospodářská komora

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 10. 2012 9:28
Cena za distribuci mohla poklesnout v průměru o sedm procent, úřad ustoupil
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Plyn od ledna nezlevní, plynařům podporovaným Hospodářskou komorou se totiž podařilo zvrátit původní záměr Energetického regulačního úřadu. Ten původně chtěl zohlednit skutečnost, že provozovatelé plynárenských sítí málo investují. Zjistily to Lidové noviny.

Energetický regulační úřad v září naznačil, že cena za distribuci a přepravu plynu, tedy úřadem regulovaná část ceny za plyn, může klesnout v průměru až o sedm procent.

Deník s odkazem na dokumenty, jež má k dispozici, uvedl, že Hospodářská komora místo hájení zájmů tisíců svých členů z řad podniků všech velikostí, kterým by klesly faktury za plyn, lobbovala za zájmy šesti regionálních distributorů plynu a jednoho provozovatele páteřní sítě plynovodů.

Mluvčí Lenka Vodná listu sdělila, že komora zastupuje jak distributory, tak odběratele a odborná skupina připravila legislativní návrh, který je naprosto v souladu s legislativou ČR.

Hospodářská komora podle deníku nastoupila až ve chvíli, kdy se regulačnímu úřadu podařilo odolat tlaku ze strany skupiny RWE, která ovládá zhruba polovinu českého trhu s plynem.

Ceny budou stagnovat

Ještě v letošním roce přijde pro některé domácnosti mírné zdražení. Energetická společnost E.ON zdraží od listopadu dodávky plynu domácnostem v průměru o dvě procenta. Konkurenční společnost Europe Easy Energy zase v říjnu zvýšila sazby o 30 korun za megawatthodinu.

Ostatní společnosti ale zdražování pro zbytek letošního roku neplánují. Po loňském, místy až čtvrtinovém růstu tak zůstanou ceny plynu zhruba stejné.

Ceny zemního plynu rostly v průběhu celého minulého roku. Největší nárůst pocítili zákazníci z regionů RWE, kde ceny v případě vytápění stouply meziročně o více než 25 procent. Naopak nejmenší zdražení proběhlo v regionu Jižní Čechy u společnosti E.ON, a to o šest až sedm procent. V Praze vzrostly ceny o 23 procent.

Pro další měsíce dokonce experti nevylučují možný pokles cen za dodávku plynu, tedy ceny, kterou si určují jednotliví dodavatelé nezávisle na rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

"K výraznějšímu zdražení došlo u většiny dodavatelů na přelomu roku. Od té doby ceny plynu pro domácnosti spíše stagnují. Vzhledem k vývoji ceny na světových trzích bych očekávala spíše další stagnaci nebo i možné zlevnění," říká jednatelka portálu srovnejenergie.cz Kateřina Vaňková.

Ušetřit lze tisíce korun ročně

Porovnáním cenových nabídek a přestupem k jinému dodavateli mohou spotřebitelé stále výrazně ušetřit, v některých případech až čtvrtinu nákladů.

Právo zvolit si dodavatele zemního plynu má každý občan od roku 2007. Vybírat si lze z nabídky více než třiceti dodavatelů, porovnání závisí na konkrétní spotřebě a regionu.

Podrobnější informace ke změně dodavatele a porovnání konkurenčních nabídek nyní nově najdete i ve specializované sekci serveru Amplion.cz z rodiny Centrum Holdings.

Foto: Reuters
Neutrácejte zbytečně a vyberte si nejlevnějšího dodavatele ve vašem kraji díky jednoduchému srovnávači cen plynu. Vyřídíme za vás i přechod k jinému dodavateli.
 

Právě se děje

Další zprávy