Ostravské letiště zažije boom. Poletí se i do Londýna

hsch
30. 11. 2007 11:50
Kraj zadotuje i trasy do Bruselu či Moskvy
Foto: Ondřej Besperát

Praha/Ostrava - Z ostravského letiště Leoše Janáčka by se mělo během příštího roku začít létat do Londýna, Moskvy, Amsterodamu a Bruselu. Deníku Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Barbara Odstrčilíková. Se zahájením provozu nových linek se počítá v březnu 2008.

V současné době probíhá příprava výběrového řízení, ze kterého by měly vzejít aerolinie, které linky za pomocí dotace Moravskoslezského kraje rozlétají. Výběrové řízení bude vyhlášeno ještě do konce letošního roku.

Kraj má celkem na podporu nových destinací připravenu částku 709 miliónů korun.

Plány kraje ale u zavedení čtyř nových linek v příštím roce nekončí. "Naší snahou je, aby měla Ostrava na pravidelných linkách do čtyř let spojení minimálně do dvanácti měst," řekla Odstrčilíková.  V této souvislosti se mluví například o zavedení linek do Paříže, Kyjeva, Düsseldorfu nebo do Varšavy. 

Noví dopravci i nové obchody

Přilákat nové dopravce by mělo i nové administrativně obchodní centrum, které by mělo u letiště do roku 2011 vyrůst. Do roku 2013 se tu pak plánují investice přibližně za 2,5 miliardy korun.

V současné době se létá z Ostravy do Prahy a Vídně. Na jaře pak otevře nízkonákladový dopravce Smart Wings novou linku na španělský ostrov Mallorca.

I když Ostravu čeká v následujících letech pravděpodobně největší rozvoj z regionálních letišť, nové linky se začínají pomalu objevovat i v Pardubicích,  Brně nebo Karlových Varech.

ČSA na nových linkách

Například České aerolinie začaly před pár dny nabízet spojení z Pardubic do Petrohradu v codesharové spolupráci s leteckou společností Russia. Z Pardubic se létá i na pravidelných linkách do Moskvy.

ČSA letos v létě zavedly také nové linky z Karlových Varů. Nyní se tak lze z Varů dostat do Prahy, Moskvy a Petrohradu.

Otevření nového spoje se dočká i Brno. Stejně jako v případě Ostravy otevřou Smart Wings na jaře novou linku do Palma de Mallorcy. Zatím se z tamního letiště létá do Prahy, Londýna, Moskvy a Barcelony.

 

Právě se děje

Další zprávy