Od Nového roku řidiči čepují zelenější benzín

rg
2. 1. 2008 10:35
Zatím ale hrozí daňové úniky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv parlament ještě nezačal projednávat novelu zákona o spotřebních daních, která by nerozlišovala potravinářský líh a líh přidávaný do benzínu, od nového roku se benzín povinně lihem obohacuje. U některých čerpacích stanic tak dle Hospodářských novin zákazník dostane palivo i s pětiprocentním podílem takzvané biosložky.

Parlament se zákonem začne zaobírat přibližně v polovině ledna; se schvalovacím procesem senátu a prezidenta by mohl být hotov v únoru či březnu. Do té doby hrozí využívání rozdílných sazeb lihů a tedy daňové úniky.

Problémy? Jen v zákoně

Poslanec a předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež doufá, že zpoždění zákona nezpůsobí žádné problémy, uvedl pro HN. Pavel Švarc, generální ředitel společnosti Čepro, říká, že stát si bude muset daňové úniky nějak ohlídat. U Čepra prý však nic takového nehrozí, protože pracuje pod důkladným dozorem celní správy.

Množství příměsi se bude přibližovat k hranici pěti procent postupně. Česká obchodní inspekce bude naopak hlídat, aby lihu v benzínu nebylo více; takové palivo by totiž  mohlo poničit některé motory.

Protože je líh dražší než benzín, v průměru se u pumpy zvýší cena litru Naturalu 95 asi o 40 haléřů. Podobný efekt prokázala v září minulého roku i nafta. Tehdy se do ní začal přimíchávat metylester.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy