Zdražování na pumpách kvůli bionaftě začalo

Dušan Klimeš
7. 9. 2007 14:05
Za dva dny pumpaři zdražili o dvacetník

Praha - Zdražování na českých čerpacích stanicích začalo. Nafta jen za poslední dva dny zdražila o dvacetník, zatímco benzín stagnoval. Tyto údaje přinesla firma CCS.

Další zdražení zřejmě přijde.

Na vině je povinné přidávání takzvané bio přísady do této pohonné hmoty, které je povinné od začátku září.

"Za výrazným zdražením může stát povinné přidávání bio příměsí. Někteří ovšem mohou této situace využít pouze jako záminku ke zvyšování ceny nafty," řekl deníku Aktuálně.cz Jan Procházka z firmy Cyrrus.

Velcí dodavatelé již zdražili

Jeho slova potvrzuje i majitelka čerpací stanice z Moravy.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Zatímco na konci srpna byla nafta dokonce levnější než v červenci, během září nám dodavatelé zdražili až o šedesát haléřů."

"Samozřejmě takto výrazné zdražení se bude nakonec muset projevit i přímo na stojanech. Konkurence je ale velká, takže část ztráty asi budeme muset nést sami," dodává majitelka.

Na vině je podle ní nové nařízení o přidávání bio příměsí.

"Jeden z dodavatelů nám dokonce napsal dopis, ve kterém vysvětluje, že zdražení přišlo právě z tohoto důvodu," vysvětluje.

Analytik Procházka ovšem vidí i další důvody: "Vliv může mít i vyšší poptávka a kurz koruny."

Konec klidné sezony

Letošní letní sezona byla k motoristům velice přívětivá. Neopakoval se výrazný růst kvůli zvýšené spotřebě jako v uplynulých letech, kdy se za litr Naturalu 95 platilo i více než 33 korun. Letošní maxima se pohybovala u 30,5 koruny.

Obdobně nafta zdržovala velice pozvolna a pouze o haléře. Teprve zavedení bionafty ale dokázalo výrazně zamíchat kartami na trhu s pohonnými hmotami.

Bionafta se vyrábí z rostlinných olejů, případně dalších surovin, rafinačním procesem, takzvanou esterifikací. V Česku jsou základní složkou metylestery řepkového oleje.

 

Právě se děje

Další zprávy