Nové uhelné elektrárny ČEZ budou dražší než Temelín

Pavel Baroch
23. 8. 2007 13:05
Obnova elektráren vyjde na více než 100 miliard
Obnovu čeká i elektrárnu Tušimice
Obnovu čeká i elektrárnu Tušimice | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Obnova zastaralých hnědouhelných elektráren vyjde společnost ČEZ na více než sto miliard korun. Za stavbu nových uhelných bloků a rekonstrukci těch starých tak ČEZ zaplatí ještě o několik miliard víc, než na kolik vyšla stavba Temelína, který stál zhruba 97 miliard.

Plán ČEZ zahrnuje v následujících šesti letech obnovit až deset bloků a postavit tři nové. Kolik jich nakonec bude, ovšem do značné míry záleží i na tom, jestli zůstanou zachovány limity těžby hnědého uhlí v severozápadních Čechách, které stanovila vláda Petra Pitharta před šestnácti lety. Pokud se těžební stroje zastaví na hranici z roku 1991, nebudou mít všechny plánované elektrárenské kotle dostatek paliva.

Zatím elektrárenská společnost investovala 5,2 miliard. ČEZ se zatím soustřeďuje na tři elektrárny v Tušimicích, Ledvicích a Prunéřově. "V současnosti jsme úspěšně učinili první kroky komplexní obnovy. Během následujících šesti let chceme obnovu dokončit," řekl Jiří Borovec, místopředseda představenstva ČEZ.

V Tušimicích se už bourá

V elektrárně Tušimice II, kde budou do roku 2010 komplexně obnoveny čtyři bloky, už začala základní demontáž zastaralého zařízení.

V Ledvicích se společnosti ČEZ podařilo pro nový blok o výkonu 660 megawatt získat státní autorizaci, kterou každý nový zdroj potřebuje. Úřady už vydaly i územní rozhodnutí a demoliční výměr. Nová linka velmi vysokého napětí už získala kladné vyjádření v rámci posouzení vlivu na životní prostředí.

V Prunéřově budou tři moderní bloky
V Prunéřově budou tři moderní bloky | Foto: ČEZ

Zástupci ČEZ jednají s dodavateli zařízení pro další elektrárny, například pro Prunéřov II, kde se elektřina bude vyrábět ve třech obnovených blocích.

Nové bloky sníží emise

Od nových, moderních elektrárenských bloků si ČEZ slibuje také to, že omezí emise skleníkových plynů a dalších škodlivin. Společnost plánuje, že exhalace oxidu uhličitého omezí o patnáct procent.

Zároveň chce ČEZ do roku 2020 ztrojnásobit výrobu zelené energie z obnovitelných zdrojů, především ve větrných elektrárnách a v kotlích na biomasu. Celkem by na rozvoj obnovitelných zdrojů měla firma dát jen do roku 2013 až třicet miliard.

"Komplexní obnova uhelných elektráren je klíčovým krokem jak pro zajištění energetické soběstačnosti České republiky, tak pro snižování emisí oxidu dusíku, oxidů síry a oxidu uhličitého. Největším faktorem snižujícím emise bude vyšší účinnost spalování," dodal Jiří Borovec z vedení ČEZ.

ČEZ zvažuje i stavbu nových paroplynových elektráren, pokud získá dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu. Výhodou těchto elektráren je také to, že vypouštějí asi polovinu emisí oxidu uhličitého oproti uhelným zdrojům.

 

Právě se děje

Další zprávy