Nové ceny plynu. Podívejte, kolik zaplatíte u vás

Karel Toman
5. 6. 2011 9:50
V Praze si připlatíte i šest a půl tisíce ročně, na severu Moravy pět
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie.
Plynoměr na stanici ve Skopje, Makedonie. | Foto: Reuters

Praha - Tři významní dodavatelé plynu oznámili nové ceny.  A pro domácnosti to není dobrá zpráva.

Pražská plynárenská, ČEZ a Centropol Energy se totiž přidaly k ostatním společnostem, které od začátku roku zdražily. Přitom u posledně jmenovaného cena vzrostla v Praze skoro o pětinu a modelová domácnost, která je na plynu závislá, si oproti loňsku připlatí ročně až šest tisíc korun navíc.

Ve zbytku země u dodavatelů přesáhlo zdražení od začátku roku běžně deset procent.

Dodavatelé už zdražují "mimo kalendář"

Ve spolupráci se serverem Srovnejenergie.cz jsme připravili mapu srovnávající ceny pro modelovou domácnost před a po zdražení ohlášeném dodavateli plynu na červen, respektive červenec.

Porovnáváme cenové nabídky většinového dodavatele s alternativními dodavateli, kteří ohlásili zdražení.

Prohlédněte si mapu srovnávající letošní zdražení u dodavatelů plynu

"Nejlepší ceny mají nyní dodavatelé, kteří zatím ke zdražení nepřistoupili," vysvětluje Kateřina Vaňková ze serveru Srovnejenergie.cz, proč jsou teď výhodné nabídky společností jako Halimedes, Elimon, Bohemia Energy nebo Gas International. Většinou jde ale o produkty se smlouvami na dobu určitou.

S rostoucími cenami energie ve světě se domácí dodavatelé ocitají pod tlakem a zdražují i mimo obvyklé termíny, Centropol například zdražil v dubnu.

"Dosud se ceny měnily obvykle na začátku čtvrtletí. Ceny je však možné upravovat kdykoliv během roku, pokud tak dodavatel oznámí minimálně měsíc předem," upozorňuje Vaňková.

Lidé proto začali hledat nejvýhodnější nabídky a dodavatele plynu mění rekordním tempem.

Modelová domácnost zdraží až o 6,5 tisíce

V grafice srovnáváme roční náklady v korunách včetně DPH u modelové domácnosti, která  na plynu vaří, ohřívá vodu, topí a má spotřebu 30 000 kW.

Roční náklady této modelové domácnosti vzrostly u Centropolu v Praze skoro o šest  půl tisíce, u ČEZu v Moravskoslezském kraji skoro o pět tisíc korun.


 

Právě se děje

Další zprávy