Nošovický Hyundai byl loni 2 miliardy ve ztrátě

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 6. 2010 12:10
Letošní první čtvrtletí znamenalo pro nošovickou továrnu první zisk - 176 milionů korun.
Nošovická továrna loni vyrobila o čtvrtinu méně aut, než původně plánovala.
Nošovická továrna loni vyrobila o čtvrtinu méně aut, než původně plánovala. | Foto: Radek Pecák

Nošovice - Zpomalení rozjezdu výroby v důsledku hospodářské krize poslalo nošovickou automobilku Hyundai dvě miliardy korun hluboko do ztráty. Informovala o tom ČTK s odvoláním na finanční výsledky mateřské společnosti Hyundai Motor Company.

Podle nich byla loňská ztráta společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech 1,9 miliardy korun, zatímco tržby dosáhly 36 miliard korun. Nošovická továrna vyrobila 120 tisíc vozů, tedy asi o čtvrtinu méně, než bylo naplánováno.

Letošní první čtvrtletí však už pro českou „dceru" znamenal černá čísla - společnost dosáhla zisku 176 milionů korun, podle ČTK byla v zisku poprvé.

"Velká část ztráty byla naplánována kvůli postupnému rozjezdu výroby. Sériová výroba v Nošovicích začala v listopadu 2008 modelem Hyundai i30, v březnu přibyl druhý model Hyundai i30cw a v listopadu 2009 Kia Venga. Myslím, že neexistuje v Evropě automobilka, která by byla první rok po rozjezdu v zisku," uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Neplánovaná část ztráty jde podle něj na vrub celosvětové hospodářské krize, která způsobila, že v Nošovicích vyrobili méně vozů, než se plánovalo. "V době plánování výstavby závodu a plánování náběhu výroby nikdo nepočítal s tím, že se trhy propadnout tak, jak se propadly v loňském roce," dodal Vaněk.

Pro letošek už automobilku potíže s odbytem netrápí, meziroční nárůst výroby za první čtvrtletí byl 110 procent, což představuje 42 tisíc vozů vyrobených v letošním prvním kvartále oproti 20 tisícům za stejné období loňského rok.

Nošovická továrna zatím pracuje ve dvousměnném provozu, plány na spuštění třetí směny společnost odložila kvůli dopadům krize nejdříve na příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy