Nezaměstnanost stoupla, teplo ji brzdí

čtk, EKO
9. 1. 2007 9:00
Praha - Ministerstvo práce vydalo nové údaje o počtu nezaměstnaných. V řadě prosincových čísel je jich nejméně za poslední roky.
Vrt vede do hloubky 1400 metrů. Těchto trubek - každá o délce deset metrů - se tedy spotřebuje mnoho.
Vrt vede do hloubky 1400 metrů. Těchto trubek - každá o délce deset metrů - se tedy spotřebuje mnoho. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Míra nezaměstnanosti v prosinci stoupla na 7,7 procenta z listopadových 7,3 procenta.

O práci na úřadech se hlásí momentálně o 21 242 lidí víc než v listopadu, je jich dohromady 421 286. Včetně lidí nemocných, na mateřské dovolené a ve vězení, jak dodává zpráva ministerstva práce a sociálních věcí, které údaje zveřejnilo.

V roce 2005 byla míra nezaměstnanosti na konci prosince 8,9 procenta.

Podle prvních reakcí analytiků na právě zveřejněné číslo se dá soudit, že tomu, aby nezaměstnanost stoupla jako vždy v prosinci ještě víc, brání stále dobrý výkon ekonomiky, ale také počasí, které - například ve stavebnictví - dovolilo firmám jet na plný výkon a tudíž nepropouštět takzvané sezónní dělníky.

Proč se Čechům nechce pracovat
Může být nezaměstnanost nulová? Čtěte ZDE
Foto: Archiv Lenky Kulhavé
Zlaté časy vysokoškoláků končí
Jak se na trhu práce uplatňují vzdělaní lidé?
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Nezaměstnanost nejnižší za osm let
Jak to bylo s lidmi bez práce ještě na podzim?

"Nezaměstnanost je v současnosti na dlouhodobě nejnižší úrovni - v důsledku vysokého a již dlouho trvajícího růstu ekonomiky. V průběhu roku 2007 by měla míra nezaměstnanosti dále klesnout, ekonomika však zároveň stále více naráží na nedostatek pracovních sil - zejména v centrech ekonomického rozvoje, které představuje Praha a další velká města," uvedl Pavel Mertlík, bývalý ministr financí, dnes hlavní ekonom Raiffeisenbank.

Nejhorší: Mostecko

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v prosinci na Mostecku, kde činila 19,5 procenta.

Následovalo Karvinsko s 16,9 procenta, Teplicko s 15,7 procenta a Jesenicko s 14,7 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost byla tradičně v okresech Praha - východ a Praha - západ, na shodné úrovni 2,1 procenta. V hlavním městě míra nezaměstnanosti činila 2,7 procenta.

Na čínské "burze práce" se hromadí stále více uchazečů. Příští rok, kdy by měla ekonomická výkonnost Číny klesnout pod desetiprocentní růst HDP, nebude mít práci ve městech až 15 milionů lidí.
Na čínské "burze práce" se hromadí stále více uchazečů. Příští rok, kdy by měla ekonomická výkonnost Číny klesnout pod desetiprocentní růst HDP, nebude mít práci ve městech až 15 milionů lidí. | Foto: Reuters

Meziměsíční pokles počtu nezaměstnaných zaznamenalo pět úřadů práce, nejvyšší pokles byl v okrese Praha - západ, a to o tři procenta, a okresech Plzeň - město a Praha - východ, kde se počet lidí bez práce snížil shodně o 0,7 procenta. Nárůst zaregistrovalo 72 úřadů práce.

Žen více než mužů

Podporu v nezaměstnanosti dostávalo 129.882 osob, tedy 29 procent všech lidí bez práce. Úřady nabízely 93.425 volných míst, což bylo o 5541 méně než v listopadu a o 41.261 více než na konci roku 2005.

Mezi lidmi bez práce je relativně více že: ke konci prosince jich registrovaly úřady 238.713, což představuje 53,2 procenta.

Počet nezaměstnaných absolventů škol se snížil o 1494 osob na celkových 31.955 lidí. Absolventi se tak na nezaměstnanosti podílejí 7,1 procenta.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává statistický úřad Eurostat pro mezinárodní srovnání, činila v listopadu v Česku 6,7 procenta. Průměr za pětadvacítku zemí EU byl 7,5 procenta. Nejvyšší míru nezaměstnanosti mělo Polsko s 13,2 procenta. Druhou nejvyšší pak zaznamenali na Slovensku, kde byla 11,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy