Nezaměstnanost je nejnižší za 8 let

Tomáš Fránek
8. 11. 2006 9:30
Brno - Ekonomice se daří a zaměstnaných je stále více. Dokonce nejvíce od roku 1998. Analytici však nejásají. "Je to dobré, ale máme navíc," tvrdí.
Foto: www.czechtourism.cz

Podle metodiky Ministerstva práce a sociálních věcí překonává celkový počet nezaměstnaných jen o osm tisíc lidí hranici 400 tisíc. Míra nezaměstnanosti je tak 7,4 procenta. Odhad expertů přitom byl vyšší; očekávali, že míra nezaměstnanosti řekročí 7,5 procenta.

"Máme ovšem na to, aby nezaměstnanost v Česku byla kolem šesti procent. Výsledek je to tedy dobrý, není ale tak úplně co slavit," myslí si Aleš Michl z Raiffeisenbank. Podle něj se situace zlepšuje, i tak je ale nezaměstnanost stále na relativně vysoké hladině.

Nastupující zimní sezóna se statistickými čísly o zaměstnanosti ale může pěkně zamíchat. Zatímco ve stavebnictví teď najednou přibude nezaměstnaných, na horách se na zimu hoteliéři a jejich nově nalezení zaměstnanci těší.

Jenže ani plné hotely turistů, sníh a nové lanovky či vleky automaticky neznamenají, že mezi horaly ubyde lidí bez práce.

Krkonoše a Jeseníky mají na první pohled hodně společného: jsou vyhledávanými místy pro zimní dovolenou, mají velká lyžařská střediska, ubytování nabízejí desítky hotelů a penzionů.

Ale zatímco v Krkonoších je většinou nezaměstnanost poměrně stabilní (kolem 8,5 procenta) a na zimu se mění jen velmi mírně, v Jeseníkách je to už několik let mnohem horší.

Rozdílná nabídka

Právě přes zimní sezonu se počet lidí bez práce vždy na Jesenicku (a v okrese Bruntál) zvýší o několik procent.

Pro srovnání: na Trutnovsku, kde jsou velká krkonošská střediska, jako je Špindlerův Mlýn nebo Pec pod Sněžkou, je nyní v nabídce úřadu práce 580 volných míst.

Infobox

Jeseník vs. Trutnov

Vývoj nezaměstnanosti na Jesenicku a Trutnovsku v procentech

měsíc/rok Jesenicko Trutnovsko 12/04 18,31 8,61 02/05 19,50 8,38 12/05 16,88 8,51 02/06 18,44 8,50 09/06 13,04 8,47

Na Jesenicku i přesto, že je tu nejnižší nezaměstnanost za poslední tři roky, je to pouhých 40 nových pracovních příležitostí.

Zatímco hotely, penziony a horské chaty v Krkonoších nyní nabízejí několik desítek volných míst, v Jeseníkách je nabídka podstatně chudší. Seženete tu jen dvě volná místa v horských střediscích. A na Bruntálsku horská střediska nenabízejí ani zdaleka tolik volných míst jako Krkonoše.

"Krkonoše se dočkaly investic do nových vleků a lanovek, jezdí tam bohatá klientela, mají hosty ze zahraničí. Jeseníky trpí tím, že se tam dá špatně dojet, chybí investice do cestovního ruchu. Ani zimní sezóna tak nedokáže nahradit místa, o které region přijde s koncem sezónních prací například ve stavebnictví," řekl ekonom Karel Pospíšil.

Mírné zlepšení situace si nyní v Jeseníkách slibují od vzniku dvou nových lyžařských středisek poblíž Zlatých Hor a v Přemyslově u Loučné nad Desnou.

Pomáhají cizinci

A po téměř dvou letech by měl otevřít jeden z největších jesenických hotelů Diana ve Velkých Losinách se sto dvaceti lůžky. Dianu, ve které pracovalo na třicet lidí, se snažil neúspěšně prodat Státní podnik Lesy České republiky.

Až letos na podzim hotel koupila za 25 milionů korun společnost Promabyt, ve které figuruje podnikatel Zdeněk Zemek, majitel několika železářských firem.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Krkonoše ale také zároveň ukazují, že ani velká nabídka pracovních míst nemusí znamenat, že v regionu bude v zimě výrazně méně lidí bez práce.

O místa servírek, recepčních, pokojských nebo prodavačů v obchodech se sportovními potřebami, kterých je v nabídce nejvíc, totiž není mezi místními kvůli nízkým platům moc velký zájem. Zaměstnavatelé tak často musí spoléhat na cizince.

"Hledal jsem marně pokojské a recepční, nakonec jsem musel zaměstnat Slovenky. Sociální systém nenutí lidí pracovat," řekl Libor Novák, který provozuje v Krkonoších rodinný penzion.

Podobná situace je podle Karla Pospíšila v rakouských horských střediscích. "I tam pracují jako číšníci nebo pokojské lidé jak z Česka, tak především ze Slovenska nebo Polska. Rozdíl je v tom, že místní si tam vytvářejí další pracovní místa ve službách pro turisty, jako jsou různé půjčovny či adrenalinové atrakce," uvedl Pospíšil.

Krkonoše i Jesenicko se podobně jako další regiony v zemi před zimní sezonou a zvýšením počtu lidí bez práce dočkaly mírného poklesu nezaměstnanosti.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Na Jesenicku v říjnu nezaměstnanost klesla na 12,4, nejvíc v celém Olomouckém kraji.

Snižování nezaměstnanosti potvrzují statistická data z Mostecka, regionu, kde je nejvíce lidí bez práce v zemi. Tam se počet lidí bez práce v říjnu znovu snížil a to na 19,73 procenta. Nižší nezaměstnanost byla v regionu naposledy v listopadu 1999, počet lidí bez práce klesl na úroveň prosince 2001.

"Lidé našli práci nejen u větších firem, ale také u drobných podnikatelů. Podařilo se nám také umístit klienty v rámci aktivní politiky zaměstnanosti a do zaměstnání nastoupilo i asi 100 absolventů škol. V listopadu očekáváme stagnaci současného stavu, na konci roku se míra nezaměstnanosti nejspíš tradičně zvýší," uvedl Jaroslav Kunc z mosteckého úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy