Na trhu je víc nevyhovujících potravin

Tomáš Fránek
5. 3. 2008 16:30
Inspekce zakázala potraviny za 46 milionů
První zákazníci se zajímali o "novou" prodejnu už den před jejím otevřením. Změna zavedených věcí přitahuje pozornost.
První zákazníci se zajímali o "novou" prodejnu už den před jejím otevřením. Změna zavedených věcí přitahuje pozornost. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Inspektoři sečetli své statistiky a zjistili, že za poslední rok vydali přes třináct tisíc zákazů výroby či prodeje potravin.

Opět je to více než v roce 2006. Drtivá většina zákazů padla kvůli prodeji závadných nebo špatně či klamavě označených potravin a cigaret.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala na 13 215 zákazů uvádění do oběhu vztahujících se na potraviny a tabákové výrobky v hodnotě převyšující 46 milionů korun. 

Špatné víno za 20 milionů

Jenom u vína inspekce zakázala prodej v objemu převyšujícím dvacet milionů korun.

"K potravinářským výrobkům, u nichž byly zákazy uloženy nejčastěji, patřily mléčné výrobky a masné výrobky. Inspekce uložila pokuty ve výši 37 milionů korun," uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Za celý rok inspektoři zjistili 5 553 nevyhovujících vzorků potravin a ostatních výrobků.

"Nejvyšší počty nevyhovujících vzorků přitom zjistili u čerstvé zeleniny a u ovoce, hned poté u vína, masa masných výrobků, výrobků studené kuchyně a mléčných výrobků," uvedla inspekce ve své zprávě.

Většina z nevyhovujících výrobků byla přitom vyrobena v Česku. Podle inspekce to ale neznamená, že by tuzemské výrobky byly horší.

"Relativně vyšší podíl zjištěných nevyhovujících vzorků z Česka než z ostatních zemí je důsledkem toho, že na trhu u mnoha komodit převládá tuzemská produkce (u pekařských výrobků, cukrářských výrobků, mléčných výrobků, masných výrobků, lahůdek," uvedla inspekce.

Pesticidy, gmo, zelenina

Inspekce například u dvaadvaceti vzorků objevila stopy pesticidů, nevyhovující byly vzorky zeleninové papriky, hlávkového salátu, stolních hroznů, fazolových lusků, ředkviček, hrušek a ovocných přesnídávek.

U jednoho výrobku zase inspekce objevila nepovolenou geneticky upravenou rýži ze Spojených států.

Na inspekci se loni velmi často obraceli spotřebitelé na základě podnětů od spotřebitelů,

Inspekce přijala celkem 2 614, z nichž 968 vyhodnotila jako oprávněné. Nejčastěji si spotřebitelé stěžovali na jakost potravin, zdravotní závadnost, hygienické nedostatky v prodejnách či na prodej potravin s prošlou dobou použitelnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy