Hračky s "tekutou extází" musí zmizet z trhu

vk
8. 11. 2007 14:45
Týká se to čtyř milionů výrobků
Aqua Dots - nebezpečná hračka
Aqua Dots - nebezpečná hračka | Foto: http://www.theage.com.au/

New York - Komise pro bezpečnost spotřebitelů ve Spojených státech amerických stáhla z prodeje přes čtyři miliony hraček Aqua Dots vyráběných v Číně, protože byly kontaminované s účinnou drogou, která po spolknutí způsobila u několika dětí zvracení a ztrátu vědomí, píše se na webových stránkách CNN.

 "Vědci zjistili, že vysoce oblíbená prázdninová hračka obsahuje chemikálii, která když se dostane do organismu, mění se na toxickou drogu GHB," řekl CNN Scott Wolfson, mluvčí komise pro bezpečnost spotřebitelů (CPSC). "Děti, které spolknou kuličky, mohou upadnout do kómatu, může u nich dojít ke snížení dechu nebo mohou mít záchvat."

"Každý, kdo má doma hračku Aqua Dots, by ji měl vyhodit," říká mluvčí CPSC Julie Vallesová.

Nebezpečná droga

Podle webových stránek české Národní protidrogové centrály je GHB, známá též jako "Tekutá extáze", "Mýdlo (soup)" či "Liquid X", je chemická látka silně ovlivňující centrální nervový systém a je zneužívána k vyvolávání euforických a halucinačních stavů a dále jako "spouštěč" růstového hormonu za účelem svalové stimulace.

Může však způsobovat výrazné zdravotní problémy: ospalost, závratě, žaludeční nevolnost, vizuální halucinace apod. Při vyšších dávkách (velmi těžko se určuje toxicita účinné látky, která je různorodá právě uvedeným způsobem ředění) může způsobit stavy bezvědomí, amnézie, koma, případně i následnou smrt.

Děti po spolknutí upadly do komatu

Kuličky určené pro děti od čtyř let se prodávají od dubna v největších amerických obchodních řetězcích jako Aqua Dots a v Austrálii jsou známé pod názvem Bindeez Breads.

Bezpečnostní komise CPSC v posledních dnech obdržela několik zpráv s detaily o různých účincích strávených kuliček. Podle jedné z nich téměř dvouletý chlapec "spolykal několik desítek kuliček. Začal mít závrať a několikrát zvracel než dočasně upadl do komatu." Poté byl podle komise hospitalizován a úplně se zotavil.

V dalším případě dítě zvracelo, upadlo do komatu a strávilo v nemocnici pět dní. Není zatím jasné, jestli dítě bude bez dalších následků.

Výsledkem by mělo být zaměření se na hračky vyráběné v Číně. Za poslední měsíc komise a maloobchodníci dobrovolně stáhli z prodeje nejméně 69 000 hraček z Číny, kde bylo použito nadměrné množství barviva obsahujícího olovo, které mohlo způsobit otravu.

Čtěte také:

Čína zakázala stovkám továren vyvážet hračky

V Americe stahují "vraždící" dětské postýlky

 

Právě se děje

Další zprávy