Čína zakázala stovkám továren vyvážet hračky

hej
1. 11. 2007 12:00
Aféra s nebezpečnými hračkami má první oběti
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Peking - O letošních Vánocích budou mít rodiče při výběru dárku pro své ratolesti poněkud omezenější výběr. Přes 700 čínských továren na hračky totiž nesmí vyvážet své zboží do zahraničí. Zákaz přišel od čínských úřadů v rámci vyšetřování kvality a bezpečnosti hraček, potravin a další produktů vyráběných v této asijské zemi.

Úředníci přezkoumali celkem 1726 továren na hračky v průmyslové oblasti na jihu Číny. "Kvůli různým problémům s kvalitou výrobků byla 764 továrnám odebrána nebo pozastavena licence, dalších 690 z nich musí v přesně dané době inovovat svá výrobní zažízení a zlepšit celkovou kvalitu výrobků," uvedla dnes podle agentury Reuters čínská média. Přes 99 procent čínského zboží vyváženého do zahraničí však standardům odpovídá.

Za poslední čtyři měsíce bylo po celém světě staženo přes 20 milionů čínských hraček kvůli podezření, že barvy na některých z nich obsahují nebezpečné množství olova a malé magnetky, které by dítě mohlo pozřít. Mezinárodní pozornosti však neunikla například ani kvalita čínských zubních past, krmiva pro zvířata nebo ryb.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Aféra vadných hraček pokračuje. Mattel už zase stahuje
Mattel stahuje 1,5 milionu hraček. Obsahují moc olova
Čínský skandál zasáhl i Starbucks. Stahuje hrníčky
Hračkáři se obávají Vánoc. Kvůli jedům z Číny

 

Právě se děje

Další zprávy