Mléko do škol dorazí příští týden. Zlevní jej výrobci

Petr Havel (spolupracovník redakce)
4. 9. 2008 23:00
Místo dotací od státu přispějí samy mlékárny
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Cena mléka a mlékárenských výrobků pro žáky základních škol nevzroste o tolik, jak se původně po ukončení národní podpory projektu "školní mléko" předpokládalo.

Podle ředitele Českomoravského svazu mlékárenského Michala Němce jsou totiž tuzemské mlékárny připraveny dodávat mléko do škol za nižší ceny, než stanoví cenový výměr ministerstva financí.

Jenže žáci si na dotované mléko budou muset ještě pár dní počkat.

Kvůli tomu, že v současné době ještě není cenový výměr oficiálně zveřejněn a vytištěn, nemohou totiž podle Němce mlékárny do škol zlevněné mléko zatím dodávat.

To se přitom podle jeho slov netýká pouze mlékárny Kunín, která zpoždění dodávek školního mléka oznámila v tiskové zprávě, ale veškerých dodavatelů školního mléka.

"Počítáme ale s tím, že okamžitě po zveřejnění cenového výměru, podle všeho počátkem příštího týdne, už mléko ve školách bude," věří ředitel.

Ministerstvo financí, které musí cenový výměr zveřejnit, podle mlékařů zpoždění dodávek nezpůsobilo. Veškeré potřebné podklady totiž obdrželo až v pátek 29. srpna odpoledne, přičemž škola začínala hned následující pondělí. To bylo způsobeno tím, že o změny systému financování školního mléka rozhodla na svém jednání vláda teprve 20. srpna.

Z rozhodnutí vyplývá, že program školní mléko od tohoto školního roku bude financovat již pouze EU.

Podle původních předpokladů se měl snížený objem dotací projevit nárůstem ceny čtvrtlitrového balení mléka a dalších mlékárenských výrobků podle jejich druhu o tři až čtyři koruny. Dosavadní propočty například předpokládají nárůst ceny jednoho balení ochuceného mléka ze čtyř korun na 6,90 Kč.

"My se ale budeme snažit dodávat školní mléko levněji," podotýká Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy