Malé obce nejsou diskriminovány, rozhodl soud

Tomáš Fránek
12. 12. 2007 14:30
Ústavní soudci odmítli stížnost senátorů

Brno - Velká města mohou dostávat od státu více peněz než malé obce, aniž by to byla diskriminace.

Ústavní soudci zamítli stížnost senátorů, kteří rozdělování peněz z daní pro města a obce napadli. Tvrdili, že systém, kdy se peníze rozdělují podle velikosti, znevýhodňuje malé obce.

Obce zatím dostávají výnosy z některých daní podle toho, do jaké ze čtrnácti velikostních kategorií patří. Starostové menších obcí a měst uvedli, že dostávají na občana až 6,5krát méně než Praha.

Opodstatněná diskriminace

Novela zákona, která by měla platit od ledna, rozdělení podle velikosti neruší, ale zavádí pouze čtyři kategorie. Kromě velikosti bude jedním z kritérií i výměra obce. Celkově si tak obce polepší o 4,6 miliardy korun.

Rozdělování obcí podle velikosti není podle ústavních soudců protiústavní a diskriminační.

"Je proto z ústavního hlediska plně opodstatněné, pokud zákonodárce s odlišnými kategoriemi obcí zachází odlišně a diferencuje je do 14 skupin na základě počtu obyvatel," uvedli ústavní soudci.

Ti souhlasili s argumentem Ministerstva financí, že větší města potřebují více peněz. "Větší obce se stávají přirozenými spádovými centry života a z toho pak vyplývají i určité požadavky na jejich infrastrukturu a na zajištění jejich provozu. Tuto infrastrukturu přitom využívají i obyvatelé menších obcí," uvedli ústavní soudci.

Malé obce mají podle Ústavního soudu i přes menší příjem ze státní kasy dostatek peněz, aby mohly svým občanům zajistit potřebné služby.

Rozhodují politici

"V řízení před Ústavním soudem nebylo zjištěno, že by stávající právní úprava znemožňovala některým kategoriím obcí, zejména těm malým, jejich samosprávnou existenci," uvedli ústavní soudci.

Ti také uvedli, že to, jak mají být peníze rozdělovány, je plně v rukou politiků. A pokud by Ústavní soud zákon zrušil, udělal by zbytečnou politických stran, které se musí snažit z hlediska voličů hledat nejvhodnější způsoby rozdělení peněz ze státního rozpočtu.

Ministr financí Miroslav Kalousek už uvedl, že chce zapojit širokou veřejnost do přípravy nového zákona o rozpočtovém určení daní. Zákon by podle něj měl začít platit od 1. ledna 2010.

"Nejde o ekonomický, nýbrž politický problém. Jde o to, jak 21,4 procenta rozdělit mezi 6248 obcí, konstatoval.

"Je to pouze společenská dohoda, jak přerozdělit peníze od subjektů, které platí daně," uvedl Kalousek. Je podle něj současně nutné, aby pomocí daní zajistil stát všude stejné standardy. 

 

Právě se děje

Další zprávy