Vládu rozdělily peníze pro obce. Jednání bude za týden

jaa
24. 9. 2007 15:10
Souhlas ODS se zákonem se ale čekat nedá

Praha - Vláda odložila jednání o návrhu zákona o rozpočtovém určení daní na příští týden. Chce o něm dál diskutovat. Důvodem je ale především negativní postoj ODS k navrhovaným změnám. Výkonná rada ODS o víkendu rozhodla, že její zástupci zákon nepodpoří.

Rozpočtové určení daní měli ministři na programu dnešního jednání. Podle premiéra Mirka Topolánka jej ale odsunuli na příští týden a chtějí o něm ještě jednat.

Premiér: Když stihneme, bude. Když ne, nebude

"Ten současný návrh není vyvážený. Pokud to stihneme vydiskutovat do příštího týdne, tak ta změna bude. Když ne, tak až příští rok," prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády ministerský předseda.

Zákon o rozpočtovém určení daní měl navýšit příjmy především menším obcím. Připravil ho ministr financí, lidovec Miroslav Kalousek.

Přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní požadují starostové sdružení ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci. Těch je nyní přes 1350. Starostům malých obcí se nelíbí, že jim nyní stát při přerozdělování dává až 6,5 krát méně peněz na jednoho občana než Praze či Brnu.

Bém bojuje za Prahu, ODS za Béma

Starostové tento návrh podporují proto, že přidává peníze všem obcím a městům v Česku, kromě Prahy, Brna, Plzně, Ostravy a částečně Olomouce. Tato města by podle senátorky Jany Juřenčákové ztratila v roce 2008 dohromady 3,3 miliardy.

Výkonná rada ODS v sobotu řekla, že považuje návrh ministerstva financí za nepřijatelný. Výsledek jednání tlumočil 1. místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém. Tedy primátor města, které by v případě přijetí Kalouskova návrhu, tratilo ze všech nejvíce. Přišlo by o dvě miliardy korun.

Že by Praha podle novely zákona tratila, se nelíbí právě již zmíněnému primátorovi Prahy Pavlu Bémovi. Juřenčáková ho před časem jmenovala jako člověka, který se nejspíš bude snažit návrh zákona zablokovat.

Spor o olympiádu

To ale není jediný spor mezi Pavlem Bémem a starosty, kteří se připojili ke Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci.

Před týdnem vystoupili zástupci starostů na tiskové konferenci, kde se odmítavě postavili k ambicióznímu plánu pražského primátora uspořádat v roce 2016 olympiádu.

Podle nich to není rozumné. Obávají se, že příprava olympiády spolkne významnou část veřejných zdrojů. Náklady na pořádání olympiády budou dle jejich propočtů tak velké, že se dotknou i menších měst a obcí. Zopakovali proto požadavek, že by o pořádání olympiády mělo rozhodnout celostátní referendum.

Pokud by k vypsání referenda nedošlo, starostové doporučují, aby náklady hradilo hlavní město ze svého rozpočtu. "Ať ji Praha zaplatí sama, když tvrdí, že bude zisková. Například z půjček od finančních institucí," radí starosta Suché Lozi Petr Gazdík. "A případný zisk ať si klidně ponechá," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy