Liberec nabízí občanům aukci energií, mohou uspořit

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
3. 4. 2013 14:51
Levnější energie by mohli občané Liberce odebírat už letos na podzim
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Dalším městem, které obyvatelům umožní zapojit se do elektronické aukce a získat tak levnější energie, bude Liberec. O záměru informoval ekonomický náměstek primátorky města Jiří Šolc (Liberec občanům).

Podle něj město zatím schválilo jen samotný záměr, konkrétní podmínky pro zájemce se teprve začnou připravovat.

"Pokud půjde vše bez problémů, levnější energie by mohli mít lidé už od příští topné sezony," předpokládá Šolc. Podle něj se Liberec inspiroval u jiných měst a obcí, které svým obyvatelům tuto možnost již nabídly.

První byly Říčany

Jako první nabídlo svým občanům možnost úspory na energiích prostřednictvím elektronické aukce město Říčany. V březnové aukci, do které se přihlásilo zhruba 450 lidí, se podařilo ušetřit na elektřině 16,5 procenta z původní ceny. V případě zemního plynu aukce přinesla zhruba třetinovou úsporu.

Mezi další města, která vyhlásila aukce na nákup energií pro domácnosti, patří také Šenov a Krnov. V Praze pak tuto možnost občanům nabízí městská část Praha 6. Snížit energetické náklady obyvatel touto cestou v blízké budoucnosti plánují také Otrokovice, obec Dobrá nebo městský obvod Ostrava-Svinov.

Liberec již v aukci nakupoval

Liberecký magistrát má podle Šolce s podobnými nákupy zatím jen pozitivní zkušenost. Na komoditní burzu vstoupil poprvé loni v květnu. Nakupoval elektřinu pro město i příspěvkové organizace na druhou polovinu minulého roku a rok 2013. Díky tomu radnice ušetřila tři miliony korun. O třetinu méně letos zaplatí i za plyn, ušetří tak další zhruba čtyři miliony.

Liberec se snaží nákupy co nejvíce centralizovat, například prostřednictvím elektronického tržiště nakupuje pro všechny i náplně do tiskáren, papír, učebnice do škol nebo třeba suroviny pro školní kuchyně.

 

Právě se děje

Další zprávy