Krteček definitivně patří Brnu, pražská firma neuspěla

Tomáš Fránek
19. 10. 2011 14:55
Nejvyšší soud s konečnou platností rozhodl, že se Krteček má vyrábět v Brně
Zdeněk Miler s vesmírným cestovatelem.
Zdeněk Miler s vesmírným cestovatelem. | Foto: Reuters

Brno - Využívat k výrobě hraček nejznámější a komerčně nejvýnosnější českou animovanou postavičku, Krtečka, může pouze Moravská ústředna Brno.

Nejvyšší soud tak s konečnou platností rozsekl čtyři roky trvající spor, kdo v Česku může vyrábět a prodávat postavičky Krtečka inspirované kresbami a filmy výtvarníka Zdeňka Milera.

Krteček je z hlediska prodeje nejvýnosnější českou hračkou, ročně se vyrobí desítky tisíc postaviček.

Chtěli ho i v Praze

O výrobu Krtečka začala před časem usilovat pražská společnost Lamps. Ta podle svých webových stránek dováží a prodává hračky, hry a další zboží z Dálného východu a zemí EU.

Už Vrchní soud v Praze předloni pravomocně uložil firmě Lamps povinnost, aby se zdržela výroby, propagace a prodeje plyšových a textilních hraček, které v trojrozměrném nebo plošném provedení zpodobňují Milerova Krtečka.

Společnost Lamps se ale ještě obrátila na Nejvyšší soud s dovoláním. Uvedla v něm například, že výrobu hraček s Krtečkem legálně převzala od někdejšího státního podniku Hamiro.

Podle Lampsu je žaloba Moravské ústředny Brno motivována obavou z úspěchu konkurence na trhu.

Nejvyšší soud ale nároky pražské firmy neuznal. "V daném případě jsou řádné důvody k poskytnutí ochrany práv žalobkyně (Moravské ústředny) proti tvrzenému nekalosoutěžnímu jednání žalované (Lamps) i ochrany práv, které náleží žalobkyni podle autorského zákona," rozhodl senát s předsedkyní Kateřinou Hornochovou.

Nejžádanější zboží

Krteček je z českých pohádkových postaviček nejžádanější zboží. Miler informace o komerčním využití tají, výrobky s tematikou Krtka podle Hospodářských novin výrazně převyšují ostatní české hračky jak v Česku, tak ve světě.

Společnost Moravská ústředna Brno déle než čtvrt století vlastní exkluzivní licenci na výrobu 130 druhů plyšových a textilních výrobků s motivy Krtka v Česku, na Slovensku nebo Americe. V Česku a na Slovensku navíc vlastní licence k této postavičce sedm nakladatelství.

Vysokou poptávku po výrobcích s motivy Krtka potvrdil Hospodářským novinám obchodní ředitel Moravské ústředny Brno Blahoslav Dobeš: "Je to nejlepší licence v Česku a na Slovensku. Vyrábíme v tisících, u některých druhů zboží i v desetitisících." Konkrétní množství prodaných hraček však odmítá sdělit.

 

 

Právě se děje

Další zprávy