Konečný verdikt: Elektřina zdraží o 12 %. Kvůli slunci

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 9. 2010 13:40
Ceny pro domácnost se zvýší o tisíce ročně, poroste totiž příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů.
Foto: SOLEG

Praha - Rodina v třípokojovém bytě, která používá elektřinu kromě běžných spotřebičů a svícení i na vaření, topení a ohřívání vody zaplatí v příštím roce až o 7 700 korun za energii navíc.

Uvedl to místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Pokud by rodina neměla elektrické topení a ohřev vody, stouply by její náklady na elektřinu o 1300 korun za rok. Oproti letošním cenám jde o zvýšení o přibližně 12 procent.

Jedním z důvodů růstu ceny je zvýšení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů, který se od příštího roku ztrojnásobí. Kvůli prudkému rozvoji solárních elektráren se příspěvek zvýší ze současných 166 korun na 520 korun za megawatthodinu. Příspěvek totiž bude příští rok tvořit asi 15 až 20 procent ceny za dodanou elektřinu.

Ještě víc si připlatí i podnikatelé. Podle výpočtů úřadu malý podnikatel, který ročně spotřebuje 40 tisíc kilowatthodin zaplatí 20 tisíc navíc, velká firma se spotřebou přes 30 GWh dokonce 15 milionů korun ročně navíc.

Sluneční elektrárny mají v současné době instalovaný výkon asi 754 megawattů, do konce roku se ale podle předpokladů úřadu připojí dalších 1400 až 1600 megawattů. Podle konečného instalovaného výkonu těchto elektráren bude zvýšení cen pro domácnosti mezi 11,5 až 12,7 procenta. Průmyslové podniky zaplatí o 16,5 až o 18,4 procenta víc.

Vláda se nyní snaží najít způsob, jak růstu cen v příštím roce zabránit. Zrušila už například podporu solárních elektráren postavených na volných plochách, ruší jejich osvobození od daně z příjmu a snižuje odpisovou výhodnost technologické části elektráren.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek slíbil, že pokud by rozšiřování solárních elektráren zvedlo cenu energie pro domácnosti víc než o 10 procent, bude vláda hledat další způsoby, jak nárůstu ceny zamezit.

Energetický regulační úřad plánuje snížit výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů.


 

Právě se děje

Další zprávy