Kaufland odmítá pokutu za zavřený nouzový východ

Tomáš Fránek
3. 8. 2011 9:00
Naše prodejny pravidelně kontrolujeme, brání se Kaufland pokutě

Brno - Hypermarkety Kaufland, do kterých chodí v Česku největší počet nakupujících, chtějí, aby soud znovu posoudil jejich spor s hasiči.

Hasiči totiž řetězci udělili pokutu ve výši 300 tisíc korun za to, že v prodejně v Brně - Bohunicích byl zablokován jeden z únikových východů prodejny.

Podle řetězce došlo k zablokování východu jenom na krátkou dobu a proto je pokuta příliš vysoká.

Na chvilí byl zablokovaný

"Na prodejně v Brně-Bohunicích byl na krátkou dobu zablokován jeden z celé řady nouzových východů," uvedl mluvčí firmy Michal Šperl.

Podle zástupců Kauflandu firma kontroluje prodejny denně a k ohrožení bezpečnosti nedochází. 

"Naše prodejny jsou pravidelně (denně) monitorovány na celou řadu bezpečnostních aspektů. Můžeme konstatovat, že nakupování v našich prodejnách je bezpečné a my uděláme vše proto, aby to tak zůstalo," uvedl mluvčí firmy Šperl. Ten uvedl, že firma podává na rozhodnutí soudu, který potvrdil 300 tisícovou pokutu, stížnost.

Podle verdiktu vedení Hasičského záchranného sboru ale měl Kaufland problem s nedostupnými únikovými východy už v uplynulých třech letech. I toto rozhodnutí Kaufland napadl žalobou.

Senát Nejvyššího správního soudu vedený soudcem Janem Passerem už jednu stížnost řetězce přitom zamítl.

Chvilka stačí

Soudci rozhodli, že není polehčující okolností, že únikový východ nebyl blokovány dlouho.

To, že nebyla volná únikové cesty, má podle soudců charakter ohrožovacího deliktu - nemusí tedy dojít ke vzniku škody.

"Nejde o účinek v podobě škodlivého následku, nýbrž pouze ohrožení či porušení zájmů, jež jsou chráněny příslušným zákonem," uvedli soudci a stížnost Kauflandu zamítli.

Hypermarkety Kaufland a diskontní prodejny Lidl, které patří do skupiny Schwarz, jsou jedničkou na tuzemském trhu. Ve srovnání s rokem 2009 zvýšily odhadované tržby o 1,5 miliardy korun na 60 miliard korun.

Hasiči na špatně značené nebo nefunkční únikové vchody naráží při kontrolách často, případ brněnského Kauflandu není žádnou výjimkou. Například při kontrole zábavních podniků na severu Moravy hasiči narazili na případy nedostatečného, případně zcela chybějícího označení únikových cest a únikových východů.

V jednom podniku ve Stodolní ulici v Ostravě hasiči dokonce zjistili, že úniková cesta z podzemních prostorů je uzamčena a klíč se nachází u obsluhy v přízemí. V dalším případě bylo únikové schodiště zastavěno přepravkami


 

Právě se děje

Další zprávy