Kaufland dostal milionový trest za odírání dodavatelů

Tomáš Fránek
19. 7. 2011 13:39
Třináctimilionová pokuta je prvním trestem podle zákona o významné tržní síle

Brno - Kaufland je v Česku prvním velkým nákupním řetězcem, který má zaplatit miliony korun pokuty za to, že zneužíval svého postavení vůči dodavatelům.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž řetězci uložil pokutu ve výši 13,5 milionu korun za porušení zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití. Firma se může proti pokutě odvolat.

Faktury i poplatky

Kaufland podle antimonopolního úřadu neplatil včas a porušil tak zákon.

"S nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednával lhůty splatnosti delší než 30 dní a svoje úhrady skutečně v těchto delších lhůtách realizoval. Povinnost dodržovat maximální dobu splatnosti v délce 30 dnů od data dodání zboží je přitom stanovena přímo zákonem," rozhodl antimonopolní úřad.

Kaufland se dopustil i dalších prohřešků při placení faktur a postupování pohledávek. Řetězec například požadoval poplatky za to, že svým dodavatelům dříve platil faktury.

Podle úřadu více než 95 procent firem, které Kauflandu dodávaly zemědělské a potravinářské produkty, mělo povinnost v případě postoupení pohledávky vůči Kauflandu třetím osobám hradit poplatek ve výši čtyř procent z hodnoty postoupené pohledávky. 

Změňte smlouvy

"Řetězec Kaufland současně sjednával ustanovení o dodatečném skontu, na jehož základě požadoval v případě dřívějšího zaplacení faktury slevu, a to ve výši 0,5 procenta za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena," uvedl místopředseda úřadu Hynek Brom.

Podle antimonopolního úřadu musí Kaufland nyní změnit smlouvy. "Je povinen odstranit ve svých smlouvách s dodavateli ustanovení o poplatku za postoupení pohledávky a dále uvést ustanovení o lhůtách splatnosti do souladu se zákonem o významné tržní síle," rozhodl úřad.

Kaufland zatím nechce verdikt úřadu komentovat, rozhodnutí si chce nejprve prostudovat.

 

Právě se děje

Další zprávy