Kam teď zamíří Řecko? V sázce jsou i vaše práce a plat

Karel Toman
18. 6. 2012 11:03
Sedmiprocentní recese a banky chudší o 180 miliard, tak zní krizový scénář ČNB
Fanoušci Česka na Staroměstském náměstí
Fanoušci Česka na Staroměstském náměstí | Foto: Sport

Praha - Ta rovnice je neúprosně jednoduchá. Pokud se Řecko vydá pryč z eurozóny, což je po tamních volbách stále možné, půjde hospodářství zemí platících eurem dolů.

Česko, které funguje stále víc jako sedmnáctá spolková země Německa, bude následovat hned vzápětí. A nikdo s tím nic nenadělá.

Přiznávají to ministerstva financí a průmyslu i Česká národní banka.

"Tempo růstu české ekonomiky je závislé na poptávce po našem vývozu v eurozóně, zde jsou možnosti vlády velmi omezené," sdělil Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Počátek "řeckého exitu" může nastat už po nedělních volbách. Voliči sice dali většinu hlasů konzervativcům podporujícím záchranný program EU, socialisté ale podmiňují vznik koalice účastí radikální levicové strany SYRIZA, která podmínky evropské pomoci naopak vytrvale odmítá.

Přímý dopad řeckého exitu na Česko by byl mizivý. Ten nepřímý naopak potenciálně devastující.

Záleží na způsobu, jakým Řecko eurozónu případně opustí. Analytici počítají spíš s mírnější řízenou variantou "grexitu", které výsledek řeckých voleb nahrává tím, že získal nějaký čas navíc. V atmosféře nejistoty a obav z rychlé nákazy ale pořád nelze vyloučit ani náhlý a chaotický scénář.

Odchod Řecka je reálný víc, rozpad eura míň

"Přímý vliv na českou ekonomiku by byl minimální. Vývoz do Řecka za první tři měsíce tohoto roku činil pouze 0,19 % našeho exportu, dovoz pak 0,14 % celkového dovozu. Navíc pro většinu úvěrových pojišťoven je již dnes Řecko off cover, což znamená, že nepojišťují riziko řeckých dovozců," tvrdí Tomáš Paták z tiskového odboru ministerstva průmyslu.

Text pokračuje od grafem

Jak ale bylo řečeno, nepřímé následky jsou něco úplně jiného.

"České HDP letos klesne o 1,0 % a recese bude trvat až do příštího roku," shrnuje hlavní analytik Raiffeissenbank Michal Brožka prognózu pro řízený "grexit". "Neřízený scénář by znamenal rozsáhlou nákazu, jejímž důsledkem by mohl být i rozpad eurozóny. To už by byl úplně jiný scénář, kde by se čísla sázela v podstatě ,od boku' podobně jako v případě období po pádu Lehman Brothers," dodává.

Pokud se proevropskou vládu nepodaří sestavit, bankrot Řecka může nastat už někdy v červenci.

I pokud ale pro tentokrát vše dobře dopadne, je podle analytika ČSOB Jana Čermáka rozdíl řecké ekonomiky a zbytku eurozóny tak velký, že "za tři či šest měsíců" může být stejný problém na stole znova.

"Odchod Řecka z eurozóny je reálná varianta, která by mohla zvýšit nedůvěru na finančních trzích," připomíná ministr Kalousek, že i řízená varianta hrozí do Evropy přinést novou "bankovní křeč", která by prověřila zdraví nejen českých bank, ale i jejich matek, kterým přitom už rating klesl - od Société Générale (matka Komerční banky), přes Erste (Česká spořitelna) po KBC (ČSOB) a UniCredit.

"České banky jsou zdravé, kapitálově velice dobře vybavené a dlouhodobě ziskové," ujišťuje však mluvčí ČNB Marek Petruš s odvoláním na výsledky pravidelných zátěžových testů.

Katastrofický scénář ČNB? Podle ING jen škytnutí

Jeden velmi drsný krizový scénář nazvaný Dluhová krize, který spočívá ve vážném prohloubení problémů eurozóny, použila ČNB při posledním testu z letošního února. Oproti minulému testu, v němž "zátěžový" scénář počítal s úplným znehodnocením expozic bank vůči periférii eurozóny, zahrnul tentokrát i částečné odpisy dluhů v zemích EU, například Maďarska.

Podle tohoto katastrofického scénáře čeká někdy na přelomu roku HDP Česka propad skoro o sedm procent.  Nesplácené úvěry u českých firem a domácností by vylétly někam ke 14, respektive 11 procentům, tedy ke dvojnásobku dnešních hodnot.

"Úvěrové ztráty by se v zátěžovém scénáři v následujících třech letech pohybovaly v průměru kolem 60 miliard korun za rok, byly by tak zhruba trojnásobné oproti průměrné roční hodnotě z let 2009-2011. Paralelně by byl v tomto scénáři bankovní sektor zasažen poměrně vysokými tržními ztrátami ve výši 15 miliard korun v roce 2012, především z titulu předpokládaného poklesu cen držených vládních dluhopisů ČR," píše ČNB v únorové zprávě k testům.

Fakta o českém exportu

  • 79 % českého HDP tvoří export
  • 83.2 % vývozu směřuje do EU
  • 32.2 % vývozu směřuje do SRN
  • 53 % vývozu tvoří dopravní zařízení a stroje

Zdroj: Exportní strategie 2020

Zároveň by prudce oslabila koruna až někam k 29 korunám za euro, takže pokud byste zrovna nepřišli o místo, za svůj plat byste si koupili méně zboží z dovozu.

I to ale může být ještě mírná varianta, napovídá nedávná analýza ING (viz graf 1).

Německo, kam směřuje třetina českého exportu, by podle ING při řízeném exitu pokleslo v letech 2012 až 2014 o pouhé procento. Při úplném rozpadu eurozóny by ale propadlo o 12 procent. Pouhá roční recese se sedmiprocentním dnem,  jak s ní pro Česko počítá krizový scénář ČNB, vedle toho vypadá jako škytnutí.

Na druhou stranu se světové centrální banky minulý týden dohodly na společném postupu pro případ, že by v Řecku přece jen uspěly strany odmítající záchranný program. A světoví lídři zemí G20 v Mexiku se podle agentury Bloomberg také dohodli na navýšení záchranných fondů Mezinárodního měnového fondu.

"Každopádně český bankovní systém je stabilní a vklady střadatelů ohroženy nejsou. Z tohoto pohledu nejsou krizové scénáře na pořadu dne," opakuje ministr Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy