Jste na mateřské? Nemáte nárok na městský byt

Tomáš Fránek
25. 8. 2008 22:20
Radnice diskriminují lidi při pronájmu bytů
Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Města a obce vymýšlejí při pronájmu městských bytů pravidla, která části lidí komplikují nebo znemožňují se o tyto byty ucházet.

Zjistil to veřejný ochránce práv Otakar Motejl, který ve své výroční zprávě uvedl pět hlavních způsobů, jak se radnice snaží část lidí z možnosti získat městský byt vyloučit.

Bodové znevýhodnění

"V poslední době se ochránce opakovaně setkal s tím, že osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství/rodičovský příspěvek jsou při projednávání žádostí 'bodově znevýhodněny', nebo že jsou vůbec vyloučeny z možnosti ucházet se o pronájem obecního bytu," uvedl Motejl ve zprávě.

Podle něj se tak jedná o diskriminaci z důvodu pohlaví a Motejl chce, aby stát tyto případy prověřil

Motejl uvedl, že některá města se při stanovování kritérií pro pronájem městských bytů uchylují k podmínkám, které nerespektují práva lidí. 

"Některé skupiny osob (zejména sociálně slabé) se přitom kvůli pravidlům obcí ocitají v nevýhodném postavení a jejich možnosti k zajištění bydlení formou nájmu obecního bytu jsou značně ztížené, ba dokonce vyloučené," uvedl Motejl.

Města a obce tak požadují důkazy, že lidé neměli v minulosti dluhy vůči radnici, počítají minusové body za pobírání sociálních dávek. Takoví lidé se nemohou účastnit ani licitace, při které vítězí nejvyšší nabídka.

Ombudsman už proto požádal Ministerstvo vnitra, aby prověřilo to, jak obce a města pronajímají městské byty. A v případech, kdy podmínky obsahují diskriminační pravidla, aby pronájem bytů pozastavilo a obrátilo se na soud.

Nechceme děti

To se ale zatím ani v jednom případě nestalo. Města se obhajují, že stanovením podmínek se brání proti případným neplatičům.

Na diskriminační podmínky při pronájmu městských bytů si stěžují také zástupci nevládních sdružení. A podle nich podobně postupují při pronájmu i majitelé soukromých domů.

"Soukromí majitelé nabízejí své byty k pronájmu prostřednictvím realitních kanceláří a v inzerci se objevují specifikace jako 'ne dítě', 'ne cizí národnost', 'nevhodné pro Romy'," uvedl na právnickém serveru Via Iuris Petr Kubačka, který pracuje pro společnost IQ Roma.

V Česku je dohromady přibližně 460 000 obecních bytů z celkového počtu jednoho milionu nájemních bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy