Jedna třetina letadel neodlétá s pasažéry k moři na čas

hpv
29. 7. 2008 12:30
Necelá třetina charterových linek letěla v červnu se zpožděním
Nepřehledné fronty
Nepřehledné fronty | Foto: Reuters

Praha - Letíte na dovolenou s cestovní kanceláří? Pak máte letos velkou šanci, že přiletíte k moři na čas, nebo jen s několikaminutovým zpožděním.  

Pouze necelá třetina charterových linek totiž odstartovala v červnu se zpožděním. Vyplývá to ze statistiky Letiště Praha.

"V červnu jsme měli na Letišti Praha v charterové dopravě na odletech 71 procent letů na čas. Pouze 29 procent letů bylo se zpožděním nad 15 minut s průměrným zpožděním 19 minut," říká Eva Krejčí, mluvčí ruzyňského letiště.

U příletů byla situace v červnu jen o něco horší. "Celkem 68 procent letů přistálo na čas a 32 procent letů se zpozdilo. Průměrné zpoždění přitom dosáhlo 22,8 minut na let," doplňuje Krejčí.

I když většina zpožděných letadel nabrala oproti řádu prodlevu jen několik minut, některé stroje měly v červnu zpoždění pět a více hodin.

Protože ale léto vrcholí až teď, dá se očekávat, že v červenci a srpnu budou zpoždění častější.

ČSA: Na čas máme 80 procent letů

Češi odlétají na dovolenou nejčastěji s leteckými společnostmi Travel Service a ČSA. Zástupci obou dopravců však tvrdí, že jejich statistiky vykazují menší průměrná zpoždění, než jaké eviduje za všechny charterové dopravce Letiště Praha. Důvodem je podle nich to, že údaje dopravců na rozdíl od pražských dat zahrnují i lety vedené do/z Brna, Ostravy a Pardubic.

"Na čas létá řádově 80 procent charterových letů Českých aerolinií. Zpoždění delší než hodinu má jen asi šest procent charterových letů Českých aerolinií. Podíl zpožděných charterů je tak mírně vyšší než u pravidelných letů, kde jsou České aerolinie evropským leaderem v pravidelnosti odletů," říká Daniela Hupáková, mluvčí ČSA.

Její kolegyně z konkurenčního Travel Service Vlaďka Dufková pak uvádí: "V období od prvního června do 15. července jsme měli 90,8 procenta našich charterových letů na čas nebo se zpožděním menším než 15 minut. Necelých osm procent nepravidelných linek mělo zpoždění do jedné hodiny a pouze 1,3 procenta letů mělo zpoždění přes hodinu."

Foto: Řízení letového provozu

Do poslední kategorie patřil i pondělní let Travel Service z Prahy do Sharm El Sheik v Egyptě. Ten měl odstartovat dnes ráno v 1 hodinu 25 minut. Na dráhu se však dostal až ve 2 hodiny 38 minut. Tedy o hodinu a 13 minut později.

Kontinent v pohybu 

Na druhou stranu je nutné uvést, že zpoždění na charterových linkách jsou během července a srpna běžná po celé Evropě. To se totiž dává do pohybu takřka celý kontinent. Nejvíce letadel veze své pasažéry ke Středozemnímu, Černému a Jaderskému moři.

"Letní sezona na severní polokouli bude opět ve znamení cestování národů. Jde tradičně o turisticky nejsilnější měsíce roku. Jen loni odjelo během července a srpna na prázdniny více než sto miliónů lidí," uvedl již dříve Francesco Frangialli, generální sekretář Mezinárodní turistické organizace (UNWTO).

Charterová doprava létá nejčastěji na objednávku cestovních kanceláří. Jedná se tak o nepravidelné linky. Naproti tomu pravidelné linky mají přesný řád, a tak mají na letištích i ve vzduchu přednost.

 

Právě se děje

Další zprávy