Jedná firma při výpovědi nefér? Pak vyhazov neplatí

Tomáš Fránek
4. 9. 2008 15:30
Nejvyšší soud rozhodoval spor o výpověď

Brno - Obsadí-li zaměstnavatel všechna volná místa, která by mohl nabídnout propouštěným pracovníkům, ještě než rozdá výpovědi, jde o postup v rozporu s dobrými mravy, a výpověď tak může být neplatná.

Nejvyšší soud se tak vložil do sporu zaměstnance a firmy z Brna o výpověď z práce z důvodu nadbytečnosti. Spor se přitom vedl právě o to, zda v době, kdy výpověď firma zaměstnanci dala, měla k dispozici volná pracovní místa, která propouštěnému muži mohla nabídnout.

Spor dvakrát řešil Městský i Krajský soud v Brně. Firma se rozhodla svému zaměstnanci - projektantovi - dát výpověď pro nadbytečnost. Místo bylo z důvodu organizačních změn a přesunu oddělení z Brna do Prahy zrušeno a podle vedení společnosti nebylo ve firmě žádné jiné místo, které by mohli projektantovi nabídnout.

Nemáme volné místo

Projektant se ale obrátil na soud. Podle něj firma krátce před tím, než mu dala výpověď, přijala nové zaměstnance na místa, která mohla nabídnout jemu.

V prvním kole sporu vyhrála firma, Městský soud v Brně rozhodl, že firma neporušila své povinnosti a v době výpovědi neměla žádné volné pracovní místo.

Krajský soud ale rozhodl jinak, podle něj společnost porušila svoji nabídkovou povinnost a zaměstnanec byl poškozen.

Firma se proto obrátila na Nejvyšší soud, který celý případ znovu otevřel a vrátil jej na začátek

Podle Nejvyššího soudu nižší instance v celém případě nezkoumaly, jestli nedošlo ke zneužití výkonu práva - tedy situaci, kdy je cílem poškodit druhého účastníka sporu.

"Ukáže-li se, že zaměstnavatel přistoupil ke svým povinnostem včetně nabídkové povinnosti v rozporu s ustálenými dobrými mravy s přímým úmyslem způsobit zaměstnanci újmu, a je-li proto třeba jeho jednání hodnotit jako zneužití výkonu práva, je třeba výpověď považovat za neplatný právní úkon," rozhodl senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Zdeňkem Novotným.

Vytvořil si situaci

O jednání v rozporu s dobrými mravy může jít podle soudců v případě, že zaměstnavatel záměrně přistoupil k podání výpovědi až poté, co u něj byla obsazena všechna pro zaměstnance vhodná volná pracovní místa, která by mu mohl nabídnout.

"Je veden přímým úmyslem vytvořit v době výpovědi takový stav, který by mu umožňoval tvrdit, že nemůže zaměstnance dále zaměstnávat," uvedli soudci.

Zákon je podle soudců jasný - jestliže má zaměstnavatel volné místo, musí ho nabídnout propouštěnému pracovníkovi, i kdyby se musel přeškolovat. "Nabídku jiné vhodné práce musí zaměstnavatel učinit předtím, než dá zaměstnanci výpověď z pracovního poměru," uvedli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy