Je jedno, jak pes uteče. Škodu platí majitel, řekl soud

Tomáš Fránek
28. 8. 2012 6:00
Majitel psa zaplatí za zničené auto, i když zvíře uteklo jen kvůli vadě na vodítku
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Městská policie, Frenštát pod Radhoštěm

Brno - Majitel psa odpovídá za škodu, kterou zvíře způsobí, i když pes uteče náhodně například kvůli závadě na vodítku.

Majitel psa z Vítkova na Opavsku tak musí po verdiktu Nejvyššího soudu s definitivní platností zaplatit přes 150 tisíc korun Kooperativa pojišťovně, u které byl pojištěný řidič, kterému volně pobíhající pes vběhl do cesty a poničil mu auto.

Majitel psa se bránil tím, že zvíře dostatečně zabezpečil - měl ho připoutaného karabinou na vodítku. „Pes utekl v důsledku závady na karabině, závadu jsem nemohl nijak ovlivnit," uvedl majitel psa.

Majitel musí předjímat

Soud v Opavě i Krajský soud v Ostravě rozhodly, že majitel psa musí škodu zaplatit, není důležité, že se psa snažil zajistit a zabránit mu v útěku.

„Majitel psa odpovídá za škodu vzniklou na vozidle, neboť jeho pes volně pobíhal bez dozoru po veřejné komunikaci a způsobil dopravní nehodu. Majitel psa tak nedostál své povinnosti zvíře dostatečně zabezpečit tak, aby nezpůsobilo škodu," rozhodli soudci.

A i když šlo o závadu na karabině, nemůže to vést k tomu, že by majitel za svého psa neodpovídal. „Pokud pes unikl v důsledku závady na karabině, kterou byl připoután, taková náhoda se přihodila majiteli psa a tomu se přičítá," dodali soudci.

Muž se ještě bránil dovoláním k Nejvyššímu soudu. A kromě vadné karabiny se bránil také tím, že řidič jel rychleji, než měl, a proto nemohl na psa pobíhajícího po silnici reagovat.

Nejvyšší soud ale argumenty majitele psa odmítl a potvrdil, že škodu zaplatit musí.

Soudci tak potvrdili, že chovatel odpovídá za škodu, kterou uniklé zvíře způsobilo, bez ohledu na to, jakou formu prevenčního opatření proti úniku zvířete zvolí. A soudy také správně určily výši škody, kterou pes způsobil.

Musíte udělat vše

Jde o další případ, kdy soudci Nejvyššího soudu posuzovali počínání majitelů psů.

Nejvyšší soud už dříve rozhodl, že majitel psa musí v každé situaci počítat s tím, že zvíře může ohrozit lidi. Musí udělat všechna opatření, aby se to nestalo.

A odpovědnost majitele platí i ve chvíli, kdy je jinak klidný a poslušný pes k útoku vyprovokován. Soudci tak rozhodli případ, kdy pes zranil sedmiletou dívku, která ho provokovala.

"Samotná skutečnost, že pes bez náhubku a vodítka ležel na dece se svým pánem, evidentně nebyla dostatečným opatřením k zabránění vzniku škody na zdraví dítěte při kontaktu se psem," uvedli již dříve soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy