Islandská sopka srazila Ryanairu zisk o čtvrtinu

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 7. 2010 11:04
Nízkonákladová společnost včak dál předpokládá, že za celý rok její zisk vzroste.

Dublin - S krizí se nízkonákladový Ryanair pral zdatně, zato popel z islandské sopky srazil jeho čistý zisk o čtvrtinu.

Největší evropská nízkonákladová letecká společnost zveřejnila své výsledky za první finanční čtvrtletí, informovala o tom agentura Reuters. Čistý zisk činil 94 milionů eur, tedy v přepočtu 2,4 miliardy korun, což znamená propad o 24 procent.

Vedení Ryanair jako příčinu tohoto poklesu označilo dubnové uzavření evropského letového prostoru po výbuchu islandské sopky. Odhad celoročních výsledků ponechalo beze změny.

"Navzdory těmto výpadkům způsobeným sopečným popelem Ryanair pokračuje ve zvyšování přepravy i výnosů a vydělává, zatímco většina konkurentů omezuje kapacity a hlásí ztráty," uvedl generální ředitel společnosti Michael O'Leary.

I přes působení sopečného prachu totiž irskému gigantovi ve čtvrtletí končícím červnem stouply tržby, a to o o16 procent na 897 milionů eur.

Společnost pro letošní rok předpokládá zvýšení čistého zisku o deset až patnáct procent, tedy až na 375 milionů eur. V říjnu se navíc chystá vyplatit první dividendu ve své historii. Zůstává tak bílou vránou v irské ekonomice, která je ve skupině evropských zemí nejvíce postižených krizí.

 

Právě se děje

Další zprávy