Firmy už nemusí nabízet práci, výpověď mohou dát rovnou

Petr Kučera Tomáš Fránek, Petr Kučera
10. 1. 2013 14:44
Nejvyšší soud sjednotil rozhodování ve sporech o výpovědi podle nového zákoníku práce
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Deutsche Bank AG

Brno - Firmy a podnikatelé nemusí lidem, které chtějí propustit pro nadbytečnost, nabízet jinou práci.

Nejvyšší soud ve svém verdiktu, který sjednocuje rozhodování v těchto pracovně právních sporech, totiž rozhodl, že firmy a podnikatelé mohou dát zaměstnancům výpověď, i když mají možnost lidem nabídnout jinou práci.

Soudci tak rozhodli poté, co projednali případ z Prahy. Firma dala výpověď pracovníkovi pro nadbytečnost bez toho, že by mu nabídla jiné místo. To přitom měl zaměstnavatel k dispozici.

Z nového zákoníku práce platného od roku 2007 totiž vypadla takzvaná nabídková povinnost. Nový zákon přitom paradoxně schválily levicové strany ČSSD a KSČM přes odpor tehdejší opozice i zástupců zaměstnavatelů.

Na podmínkách výpovědní doby ani odstupného, které se naposledy měnily za exministra Jaromíra Drábka od roku 2012, se tímto verdiktem nic nemění.

Jiná místa tajili

Propuštěný zaměstnanec, který pracoval jako systémový administrátor, firmu zažaloval poté, co dostal výpověď. „Dozvěděl se, že zaměstnavatel měl v okamžiku výpovědi z pracovního poměru řadu dalších volných pracovních pozic s obdobnou pracovní náplní, jakou měl propuštěný, například specialista bezpečnosti IT, dvě pozice inženýra aplikačního vývoje," uvedl mluvčí nejvyššího soudu Petr Knötig.

Obvodní soud pro Prahu 10 i Městský soud v Praze muži vyhověly. Nejvyšší soud ale nyní tyto verdikty zrušil a nařídil nové projednání sporu.

Podle soudců Nejvyššího soudu, jejichž stanovisko je závazné i pro posuzování dalších podobných sporů, totiž ze zákoníku práce od roku 2007 vypadla takzvaná nabídková povinnost - tedy povinnost volné místo nabídnout.

Povinnost už není

„Znamená to, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď z pracovního poměru, i když má možnost ho dále zaměstnávat v místě, které bylo sjednáno jako místo výkonu práce, a to i kdyby mu mohl nadále přidělovat jinou práci, která by odpovídala sjednanému druhu práce a která by pro něho byla vhodná," uvedl mluvčí soudu.

Takzvanou nabídkovou povinnost obsahovala předchozí právní úprava, platná do konce roku 2006. Zaměstnavatel mohl dát výpověď pro nadbytečnost jen tehdy, pokud neměl možnost zaměstnat pracovníka na jiné vhodné pozici v místě jeho bydliště nebo v místě výkonu práce. Povinnost se netýkala výpovědi pro porušení pracovní kázně.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy